Суспільство

На Чернігівщині передбачається скорочення чисельності старостинських округів і старост

1 серпня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост». Тож він запроваджує низку змін. Зокрема передбачено, що старостинський округ утворюється відповідною сільською, селищною, міською радою у складі одного або кількох населених пунктів (крім адмінцентру тергромади), на території якого (яких) проживає не менше як 500 жителів. А це означає, якщо наразі в старостинських округах налічується менше ніж 500 жителів, межі таких округів доведеться переглянути, відповідно, провести в таких округах вибори старост за результатами громадського обговорення (слухань, зборів, консультацій). У випадку, коли в результаті такого перегляду зменшиться кількість округів, можливо, постане питання щодо скорочення старост.

Як відомо, Чернігівщина – область особлива. Має велику територію, а ось населення проживає мало. Тож, зрозуміло, що майбутні зміни не оминуть нашу область. Зважаючи на це, журналіст ЧЕline з’ясовував, що думають про таку законодавчу ініціативу в громадах і як збираються її виконувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Холминській громаді медики отримали автомобіль швидкої допомоги

Галина Петруша, голова Парафіївської громади

Ми вже провели на сесії це питання. Два округи об’єднали. І в нас вийшло чотири округи. Старости залишаються з нами, але спеціалістами, в зарплаті цих людей не обмежили. Село Петрушівка близько до Парафіївки. А Мартинівка – далі. Її приєднали до Южного. Хоча староста залишається там працювати, як і працювала. Тому що залишити жителів без старости, тобто людини, яка знає кожного жителя, проблеми, просто неможливо.

Життя покаже, що принесе таке об’єднання. Головна турбота, щоб люди в тому чи іншому селі не були обділені увагою, щоб вони не відчували, що ми – не для людей.

Володимир Кучма, голова Кіптівської громади

Це все для того, щоб якось розбалансувати ситуацію в громаді. Наприклад, села розкидані на відстані 5 чи 6 кілометрів одне від одного і там старостат є, от візьмемо і ліквідуємо його, бо до 500 бракує трьох чи чотирьох жителів. І приєднаємо ці села до старостату, який розташований на відстані 15 кілометрів від цих населених пунктів. То про яке надання якісних адміністративних, соціальних послуг можна тоді далі говорити? У нас же бабуся прямуватиме по довідку 15 кілометрів! Тоді про яку децентралізацію ми говоримо? Знову повертаємося назад, звідки вийшли?

У нас із восьми старостатів чотири доведеться закривати. Звільняти чи не звільняти старост – наразі не хочу говорити. У тому законі чітко прописано, що сесія сільської ради ухвалює рішення, і депутати мають визначитися щодо цього питання. А голова виконуватиме рішення сесії і депутатів. Тож брати на себе якусь суддівську функцію і виносити вирок я не бажаю і не хочу. Я хочу, щоб громада працювала стабільно, щоб розвивалася, було якісне надання адміністративних та інших послуг, щоб злагоджений механізм у громаді працював, і я проти розбалансування. Це моє особисте бачення.

Я не в захваті, що сьогодні ця тема десь випливає і хтось її намагається роздути. Це буде дисбаланс у роботі органу місцевого самоврядування. Адже людей у віддалених селах нікуди не дінеш, із ними треба буде працювати. Для цього доведеться в органі місцевого самоврядування, в центрі надання адміністративних послуг створювати відділ роботи з віддаленими селами. Все одно цими питаннями хтось займатиметься. Ми не можемо загубити людей і забути про них.

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади

У нас є старостати, які за кількістю жителів менші ніж 500. Але є такий старостат, який за площею більший за місто Житомир, а там проживають 480 осіб. Як виконувати цей закон, наразі не знаємо. І депутати навряд чи підуть на ліквідацію цього старостату.

Я розумію, що ми всі маємо орієнтуватися на людей, але треба зважати на площі і на відстані. Староста тоді фізично не зможе цю всю величезну територію охопити. Особливо взимку, коли потрібно, щоб староста координував розчищання снігу, підвезення продуктів, доступність пошти, «швидкої» тощо.

У нас так виходить, що п’ять старостатів треба ліквідувати, приєднавши до якогось іншого. Тому навряд чи нинішній склад ради виконає цей закон. Це наші повноваження й видатки. І моя особиста думка, що на те і є місцеве самоврядування. Ми здатні тут самі вирішити це питання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button