Суспільство

Стало відомо, скільки осіб на Чернігівщині складатимуть ЗНО

На інформаційних сторінках учасників цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання, що розпочнеться 22 травня, вже розміщені запрошення з датою проведення тестування по кожному предмету та точною адресою пункту.

В області сертифікати отримали 5415 випускників закладів освіти, 1025 учнів (слухачів) закладів професійно-технічної освіти, 1462 студенти закладів вищої освіти та 675 випускників минулих років. Про це повідомила під час прес-брифінгу в облдержадміністрації директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Порівняно з минулим роком кількість учасників збільшилася на чверть: вперше у 2018-му особи, які здобувають повну загальну середню освіту в закладах професійно-технічної освіти, здаватимуть державну підсумкову атестацію з української мови та літератури у формі ЗНО (майже 2,4 тисячі).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До уваги чернігівських абітурієнтів: новації ЗНО – 2018

Як і в попередні роки, тестувальники могли обрати тільки чотири предмети. Такою можливістю в повній мірі скористалися 46% зареєстрованих. Традиційно найбільше охочих складати українську мову та літературу. Втім, результати ЗНО з цієї дисципліни попередніх двох років теж є дійсними.

Наразі в Чернігівській області створено 33 пункти проведення ЗНО, 16 з яких розміщені в обласному центрі. Варто зазначити, що жителі Новгород-Сіверського району проходитимуть тестування у Шостці Сумської області.

Світлана Сакаєва вкотре нагадала про новий формат ЗНО з іноземних мов. Крім того, що учасники ДПА писатимуть тести двох рівнів складності (академічного та профільного), додається аудіювання — розуміння мови на слух. Для технічного облаштування пунктів держава виділила субвенцію.

Знання з англійської мови можна буде перевірити у Чернігові та Ніжині. Натомість «іспанці», «французи» та «німці» (понад 30 осіб) поїдуть до Києва. До речі, на Чернігівщині іноземну мову як ДПА обрали понад тисяча випускників (з них 70% — за академічним рівнем).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нововведення ЗНО-2018: ліцеїстів готують до складання іспиту

Цьогоріч іноземну складатимуть і для вступу за деякими напрямками до магістратури. Реєстрація для таких осіб розпочнеться з 13 травня на базі прийомних комісій закладів вищої освіти.

Варто зазначити, що учасники, які не змогли взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання через поважні причини, можуть від учора по 21 травня зареєструватися для участі в додатковій сесії, що триватиме з 2 по 11 липня. Тоді ж відбудеться апробація технології проведення ЗНО з української мови і літератури, математики та історії України для осіб з порушенням зору, які використовують у процесі навчання шрифт Брайля.

До слова, в області на ЗНО зареєструвалися вісім осіб, які потребують спеціальних умов у пунктах тестування. Для них створять все необхідне, як запевнила Світлана Сакаєва.

Аби тестування-2018 пройшло на належному рівні та без неприємних сюрпризів, директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти радить як самим учасникам, так і керівникам навчальних закладів активно користуватися інформаційною сторінкою. Зокрема, на власній сторінці учасник дізнається результати оцінювання, які в разі незгоди зможе оскаржити протягом трьох днів.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button