Суспільство

На Чернігівщині російські автори допоможуть ЗСУ

Благодійна акція «Ворожу літературу – на макулатуру, а гроші – на ЗСУ» стартувала в Прилуках. Тут відкрили шість пунктів збору книжок, написаних мовою агресора і тих, що пропагують російську ідеологію або відкрито підтримують військову агресію проти України.

Із вторгненням ворожих військ на територію України цілком природно постало питання щодо перегляду місця не тільки російської літератури, а й культури країни-агресора в Україні.

Тож поступово в цьому напрямі відбуваються зрушення, причому для багатьох українців вони непрості. Але вороття назад немає…

Начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан розповідає, що ідею книжкової акції підгледіли в інтернеті, адже такою справою в деяких громадах уже успішно займаються.

«Ми вирішили зробити міську голосну акцію, щоб долучити якомога більше людей. Щоб кожен зміг стати учасником процесу дерусифікації та зробити свій внесок у перемогу», – у коментарі для ЧЕline зазначила Катерина Мовчан.

Відповідно, в місті облаштували центри прийому такого паперового непотребу. Збір літератури триватиме до 21 серпня, потім ці книжки відправлять на переробку, а за виручені кошти придбають потрібні речі для наших військових.

Акція стартувала в понеділок, 25 липня. Щоправда, напередодні, ще в п’ятницю, принесли вже перші книжки. Література різна – твори Маркса, Енгельса, російські казки. Загалом в одному з пунктів збору літератури в ящику вже лежать майже 50 книжок. Поки що творів іноземних авторів, перекладених російською мовою, не несуть.

«Якщо книжка європейського класика, перекладена російською мовою, то ми самі для себе маємо зробити вибір: хочемо, щоб така книжка була в нашій домашній бібліотеці, чи ні.

У наших публічних бібліотеках такі книжки нині не списуватимуть. Тобто в бібліотеках вони залишаться. Але знову ж таки, наш вибір – читати їх чи ні. Це вибір більше на рівні нашої свідомості.

А своєю акцією хочемо допомогти нашим жителям позбутися всього ворожого», – каже Катерина Мовчан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сновський вундеркінд: талановитий учень займає перші місця на конкурсах із різних дисциплін

До речі, в бібліотеках процес перегляду книжок уже розпочався, відповідно до рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України. До того ж, є перелік літератури, якої треба позбутися. Насамперед ідеться про книжки, які проповідують ворожу ідеологію та відкрито пропагують військову агресію проти України, а також книжки тих авторів, які підтримують цю агресію. Такі книжки з бібліотек будуть вилучені. Натомість як макулатура вони принесуть Україні користь.

«Сфера культури співпрацює з нашими військовими. Також хлопці, працівники нашої культурної галузі, теж служать у Збройних Силах України. І відповідно до потреб захисників будуть витрачені кошти, які нам вдасться зібрати.

Загалом за результатами нашої попередньої співпраці вже були придбані рації, шанцеві інструменти та інші потрібні речі», – розповіла начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради.

Така акція на підтримку ЗСУ – не єдина, що відбувається в Прилуках.

На сторінках прилуцького будинку культури в Instagram та Facebook проходить благодійний аукціон «Разом переможемо». Там виставляють лоти – і всі охочі можуть їх придбати. Організатори мають намір зібрати кошти на авто для ЗСУ.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button