Суспільство

На Чернігівщині росте хижа комахоїдна квітка (Фото)

Флора і фауна Регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» — унікальна і різноманітна. Зокрема, є і болотисті місцевості, де ростуть комахоїдні рослини – росички, яких в Україні налічується три види — росички круглолиста, середня  та довголиста, дві останні – занесені до Червоної книги України. Всі три види росичок зростають лише на болотах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині мріють про перукарню

«На листках росички є волоски з краплями липкого слизу, схожого на росу. Ця липка субстанція допомагає рослинам полювати, оскільки чинить на комах паралізуючу дію. Слиз залозистих волосків містить ферменти, які нагадують за складом травний сік тварин, під їх дією комахи розкладаються і всмоктуються залозками всередину рослини. Оскільки здатність живитись тваринною їжею виробилась у росичок як своєрідне пристосування до бідних субстратів, рослина отримує із пійманих комах насамперед солі натрію, калію, магнію, фосфору та азоту», — зазначають у парку.

202556024_1426391181069592_2578237424119717768_n

Внаслідок осушення боліт та торфовидобутку, росички скорочують свої ареали розповсюдження і зникають із багатьох місць, де вони раніше зустрічались.

Фото — Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button