Суспільство

На Чернігівщині розпочато впровадження системи раннього втручання

В Україні реалізується пілотний проєкт “Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя”, до якого протягом 2017-2021 років приєднались десять областей: Закарпатська, Львівська, Одеська, Харківська, Вінницька, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська. Долучилася до ініціативи і Чернігівщина.

Упровадження системи раннього втручання на національному та місцевому рівні вимагає створення та розвитку системи, яка поєднує медичну, психологічну, соціальну та освітню складові, спрямовується на раннє виявлення та профілактику порушень розвитку у дітей, підвищення якості життя, супровід і підтримку сімей з дітьми віком до чотирьох років, які мають порушення розвитку або в яких існує ризик виникнення таких порушень.

Раннє втручання — всесвітньо визнана послуга, отримання якої максимально збільшує шанси дітей на реалізацію власного потенціалу. Вона дає змогу максимально ефективно використовувати потенціал сім’ї для розвитку дитини та її підготовки до здобуття освіти в закладах освіти. Крім того, зазначеною послугою забезпечуються потреби сім’ї у професійній психологічній допомозі, а також повноцінна участь членів сім’ї в житті суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водій, що збив людину на Чернігівщині і втік, виявився завідувачем хірургічного відділення лікарні

Результати міжнародних досліджень та світовий досвід свідчать про те, що раннє втручання найбільш ефективно забезпечує організацію допомоги дітям раннього віку та їхнім сім’ям, запобігає інвалідизації та інституціалізації дітей, сприяє соціальній інклюзії сімей. Послуга раннього втручання є економічно ефективною для суспільства.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 р. №517-р схвалено Концепцію створення та розвитку системи раннього втручання.

Метою реалізації Концепції є створення та розбудова системи надання послуги раннього втручання, що передбачає надання сім’ї, в якій виховується дитина раннього віку з обмеженнями життєдіяльності або ризиком виникнення  таких обмежень, комплексної сімейно орієнтованої допомоги, спрямованої на здоровий розвиток дитини в сім’ї та її успішну соціалізацію в громаді.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За повідомленням Департаменту соціального захисту
населення Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button