Суспільство

На Чернігівщині розцвів бузок, квітнуть яблуні та груші

У вересні вдруге за рік розцвіли бузок, яблуня та декоративні рослини. Фотографіями квітучих рослин цього тижня активно почали ділитися жителі Чернігівщини.

Із чим пов’язане таке пізнє та повторне цвітіння рослин на Чернігівщині, ми розпитали чернігівського еколога Юрія Карпенка. Виявляється, основною причиною такого явища є висока температура повітря.

Фото Сергія Тонканова

«Вторинне цвітіння рослин зумовлене тим, що дуже тепла вереснева погода підштовхує дерево до продовження вегетації після такого посушливого літа, коли частина дерев скинула навіть листя. І це фактично стало певним сигналом для рослин, ніби прийшла друга весна. Наші дерева та кущі зацвітають весною, коли збільшується день. Зараз день скорочується, але за часовими рамками він нагадує весну. Погода ніби трішки грається з рослинами. Але основна причина все ж таки – це тривала літня погода, висока температура вдень і вночі. Це рослині нагадує весну», – розповів у коментарі ЧЕЛАЙН Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Менщини самостійно виготовляє системи безперебійного живлення інтернету

Фото Наталії Сердюк

Як пояснює Юрій Карпенко, явище вересневого квітнення рослин триватиме недовго, щойно з’являться заморозки – цвіт зникне.

«Безумовно, плодів ніяких не буде, за перших заморозків квітування повністю загине. Це виснажує рослину, можливо, весною може бути менш рясне квітування. Але якщо це поодинокі випадки, то для рослин і дерев нічого шкідливого нема», – зазначає Юрій Карпенко.

Натомість про цвітіння бузку в українців є кілька народних прикмет. Наші пращури за часом квітнення цієї рослини визначали, якою буде зима. Прикмета така: якщо бузок заквітнув на початку осені, то зима прийде пізно, а осінь триватиме довго і буде теплою. Якщо ж бузок зацвів наприкінці осені, то взимку будуть великі морози.

Фото Юрія Карпенка

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Головне фото Сергія Бутька

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button