Суспільство

На Чернігівщині розвиватимуть індустріальний парк «Менський» і шукають локації для нових індустріальних парків

Президент України Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Інфраструктура» заявив про намір побудувати в кожному регіоні країни потужну систему індустріальних парків. За словами глави держави, нині в Україні налічується 46 індустріальних парків, але «більшість із них на папері, без необхідної інфраструктури, без комунікацій, без доріг».

Індустріальні парки – це територія, виділена під промислове використання, а не для побутових або комерційних потреб. У таких парках розташовуються заводи, порти, склади, логістичні центри чи фабрики.

Учасниками індустріальних парків зможуть бути IT-компанії, підприємства переробної промисловості, перероблення промислових і побутових відходів (крім їх захоронення), а також суб’єкти науково-технічної діяльності. При цьому на території таких парків не може бути розміщено виробництво підакцизних товарів, крім виробництва автомобілів, мотоциклів, причепів і низки інших транспортних засобів.

Крок до вирішення проблеми з розбудовою індустріальних парків зробила Верховна Рада. Парламентарії ухвалили зміни до Закону «Про індустріальні парки», спрямовані на залучення інвестицій у промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках. 7 вересня відповідний законопроєкт №4416-1 підтримали в другому читанні 290 народних депутатів.

Чернігівщина не залишається осторонь процесів, що відбуваються у державі. У нашому регіоні робота зі створення першого індустріального парку стартувала ще кілька років втому.

«На сьогодні в області відсутні індустріальні парки, внесені до Реєстру індустріальних парків, відповідно до вимог Закону України «Про індустріальні парки».

При цьому в області ще у 2019 році розпочато реалізацію проєкту зі створення першого індустріального парку «Менський». З огляду на актуальність зазначеного проєкту для регіону, здійснюються відповідні заходи, необхідні для започаткування діяльності індустріального парку. Розроблено Концепцію, яку попередньо опрацьовано з Мінекономіки України, триває процедура зміни цільового призначення земельної ділянки, після чого буде підготовлений і поданий необхідний пакет документів для внесення парку до Реєстру індустріальних парків.

Водночас спільно з органами місцевого самоврядування як потенційними ініціаторами створення індустріальних парків опрацьовуються інші локації на території області для створення сучасних промислових зон та розміщення індустріальних парків», – у коментарі для ЧЕline зазначив Андрій Подорван, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині пам’ятку національного значення руйнує дощ

Є сподівання, що законодавчі зміни сприятимуть пришвидшенню процесу створення та розбудови індустріальних парків. Адже законодавчо розширено перелік стимулів для парків.

Серед найвагоміших стимулів – чітке визначення об’єктів, що можуть розміщуватися у складі індустріального парку; компенсація 50% витрат на підключення та приєднання до електромереж. Передбачені також часткова компенсація учасникам парків відсоткових платежів за кредитами і часткова компенсація інвестицій у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності в межах індустріального парку.

Також серед ключових змін – звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва громадян і юридичних осіб у разі використання земельних ділянок для розміщення індустріальних (промислових) парків.

Крім того, зменшено мінімальний розмір земельної ділянки для створення індустріального парку з 15 до 10 га. Передбачено, що індустріальні парки створюються на земельних ділянках площею не менше як 10 гектарів і не більше ніж одна тисяча гектарів.

Зважаючи на це, є сподівання, що зміни до Закону України «Про індустріальні парки» сприятимуть залученню внутрішніх і зовнішніх інвестицій в економіку регіону, створять комфортне середовище для ведення бізнесу та започаткування нових промислових виробництв. Між тим, як буде на практиці – покаже час.

До речі, створення індустріальних парків визначено стратегічно важливим завданням у 2021 році в рамках Програми Президента «Велике будівництво».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button