Суспільство

На Чернігівщині самосійні ліси потребують порятунку (Фото)

Самосійні ліси потребують порятунку. Наприклад, поблизу с. Даничі на Чернігівщині вже знищено 30 га дорослого самосійного лісу. Мертві дерева купами всихають і створюють пожежонебезпечну ситуацію біля лісів філії «Городнянське лісове господарство» ДП «Ліси України».

Ці ділянки — це землі колишніх колгоспів, які непридатні для сільськогосподарської діяльності. Власники паїв колись передали їх орендарям, які не використовували землі за призначенням. У результаті замість лісогосподарських культур виросли самосійні ліси. Тепер орендарі вирішили “очистити” свої землі й пустили вже дорослі дерева під сокиру. Ці ділянки самосійного лісу потребують термінового порятунку.

Чому потрібно рятувати ділянки самосійних лісів?

У порівнянні зі штучно висадженими деревами, вони більш стійкі до несприятливих зовнішніх факторів – посухи, шкідників. А через те, що на цих ділянках зазвичай ніхто не займається веденням лісового господарства, вони захаращені й дуже часто є джерелом пожеж, які перекидаються на інші лісові масиви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові з Десни незаконно добували пісок

Як їх врятувати?

Це питання потребує вирішення з власниками земель на рівні адміністрації. Ділянки самосійного лісу необхідно передати у державну власність.

Як реагує місцева влада на питання щодо порятунку самосійних лісів?

Досить по-різному. Наприклад, у тій самій Чернігівській області на 310 клопотань на загальну площу 12 тисяч 383 гектари, отримано позитивних відповідей лише 55 на загальну площу 3 тисячі 149 гектарів. А відмов отримано 142 на площу 4 тисячі 293 гектари. На інші клопотання філіям ДП «Ліси України» у Чернігівській області відповіді не були надані.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Північний лісовий офіс

Ще статті по темі

Back to top button