Суспільство

«В’язні багатоповерхівки»: в Чернігові люди похилого віку залишилися без ліфта

Без ліфта на дев’ятому поверсі – до редакції «ЧЕЛАЙН» звернулися жителі однієї з найстаріших дев’ятиповерхівок Чернігова. Уже кілька днів вони перебувають у заручниках ситуації, що буквально унеможливлює їхнє повноцінне життя в будинку. Нещодавно тут згорів двигун ліфта, утім, ремонтувати його ніхто не квапиться.

«У середу, 13 березня, я почула вибух. За кілька хвилин до мене постукала сусідка і каже, мовляв, у нас увесь коридор дев’ятого поверху в диму. Я якось одразу зрозуміла, що і до чого, взяла ключ від горища, де розташований машинний відділ ліфта, відкрила його, а там усе в диму. Ми одразу викликали аварійну службу. Приїхали вони приблизно хвилин через 40. Увесь цей час там щось тліло і дуже диміло. Працівники аварійки нам того дня сказали, що трохи пізніше прийде черговий по будинку і все нам розкаже. Минуло кілька днів, ніхто, звісно, не прийшов. Я почала телефонувати керівнику нашого ЖЕКу та на гарячу лінію Чернігівської міськради. Віктор Пригара, керівник КП «Деснянське», мені відповів, що, мовляв, у нас велика заборгованість по будинку і ніхто нам нічого не ремонтуватиме, поки ми не знайдемо кошти. А де нам їх узяти? Та й чому ми маємо їх шукати, якщо щомісячно сплачуємо платіжку за обслуговування будинку?», – розповіла для «ЧЕЛАЙН» жителька будинку по проспекту Перемоги Тетяна Іванівна.

По коментар щодо цієї ситуації ми звернулися до керівника КП «Деснянське», що обслуговує цей будинок, Віктора Пригари. Чоловік підтвердив інформацію, що допоки жителі будинку не зберуть необхідну кількість коштів – ніхто ліфт не ремонтуватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині нетверезий водій злетів у кювет: загинув 17-річний пасажир

«У цьому будинку згорів двигун ліфта. Ліфт наразі не працює. По кожному будинку в нас є будинковий облік. Щодо цього будинку перевитрата коштів становить понад 100 тисяч гривень, також по будинку є заборгованість. Тобто коштів для того, аби ми провели ремонт ліфта в цьому будинку, нема. Наразі двигун зняли, ми віддали його в ремонт. Придбати такий новий можливості нема, адже їх просто не виробляють. Єдиний варіант – ремонтувати той, що є. Скільки це нам коштуватиме, наразі незрозуміло. Щойно ми матимемо цифри, проведемо збори серед жителів будинку та поставимо їх перед фактом: або вони сплачують заборгованість по будинку, або ми призупиняємо роботу ліфта в цьому домі. Без коштів ремонт ліфта не виконуватимемо», – у коментарі для «ЧЕЛАЙН» зазначив керівник КП «Деснянське» Віктор Пригара.

Чимало жителів цього будинку – люди похилого віку. До того ж вони живуть на верхніх поверхах і не мають фізичної змоги безпроблемно подолати чималу відстань сходами.

«У нас на перших поверхах живе молодь, квартиранти. Звісно, вони не зацікавлені в тому, щоб платити за ліфт, він їм і не потрібен, по суті. А що робити нам, пенсіонерам, із пенсією в три тисячі гривень і хворобами? Скочуватися з верхніх поверхів будинку? А «швидку» якщо викликати, то хто ж захоче підійматись на дев’ятий поверх ? Це дуже страшно усвідомлювати. Ми фактично в заручниках ситуації», – пояснює жителька будинку по проспекту Перемоги Тетяна Іванівна.

Далі буде…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button