Суспільство

На Чернігівщині створена перша охоронна зона

У вересні цього року, Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА для збереження лелеки чорного, жиле гніздо якого було виявлено в регіональному ландшафтному парку «Міжрічинський», була створена охоронна зона для збереження біорізноманіття у лісах.

Так, був розроблений та затверджений Паспорт охоронної зони, яким встановлена допустима та недопустима діяльність на цій території для забезпечення спокою птахів.

Оскільки лелека чорний сторожкий, лякливий, гніздиться в глухому лісі й шуму не любить, навколо його гнізда в радіусі 100 м (ділянка суворої охорони) заборонена будь-яка діяльність протягом всього року, а під час гніздового періоду з 15 квітня по 30 липня – в радіусі кілометра. Варто зауважити, що в цей час довкола гнізда не дозволяється навіть перебування.

Тож сподіваємось, що запроваджені заходи дадуть свій результат, і вже в наступному році кількість чорних лелек у парку збільшиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні не зареєстровано випадків нового варіанту коронавірусу під назвою «Пірола»

Що за охоронні зони та в чому позитив?

На сьогодні в Україні з’явилася можливість створювати охоронні зони навколо реальних популяцій видів Червоної книги.

На відміну від заповідних територій, охоронна зона створюється доволі швидко – за 30 днів. Для цього погодження лісівників не потрібне – усе вирішує обласна адміністрація на підставі звернення наукових установ або заінтересованих організацій.

Для чого створюються охоронні зони?

Для збереження:

  • об’єктів Червоної книги України;
  • регіональних рідкісних видів;
  • типових та унікальних екосистем;
  • видатних та найстаріших дерев.

Так, саме для збереження невеликих місцевостей червонокнижних рослин у лісі або гнізд червонокнижних птахів на кшталт лелеки чорного і створюють охоронні зони.

Шановні друзі, не турбуйте і не шукайте заради цікавості гнізда чорного лелеки, адже це може спричинити скорочення чисельності популяцій цих величних птахів!

Довідково: Кабінет Міністрів України постановою від 12.05.2023 №499 затвердив два документи: Порядок створення охоронних зон для збереження біорізноманіття у лісах та Порядок створення охоронних зон для збереження об’єктів Червоної книги України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button