Суспільство

На Чернігівщині створено ще один правоохоронний орган

В Україні формується ще один правоохоронний орган – Державне бюро розслідувань. Уже створено його територіальне відділення, до якого входить і Чернігівщина. Центром буде Київ, крім нашої області, туди ввійшли саме місто Київ, Київська та Черкаська області.

Усні коментарі в прес-службі молодої структури надавати відмовились, мотивуючи необхідністю звітності, яку можуть зробити тільки за наявності письмового запиту і такої ж відповіді. Тому публікуємо відповіді прес-служби Державного бюро розслідувань, які вони надали досить оперативно, але письмово.

Коли розпочинає свою роботу Державне бюро розслідувань (ДБР)?

Як державний орган Державне бюро розслідувань уже працює, як правоохоронний – розпочне провадження цієї осені.

Звертаємо увагу, що Державне бюро розслідувань складається з Центрального апарату та семи територіальних управлінь, які повинні запрацювати одночасно. На посади призначають переможців відкритих конкурсів. Щоб розпочати восени роботу, ДБР оголосило наймасштабніший конкурс – одночасно на 674 посади (219 посад – центрального апарату і 455 – територіальних органів).

Конкурс до центрального апарату завершено, 70 осіб уже працюють. Слідчі проходять спеціальну перевірку, після чого будуть призначені на посади.

У шести територіальних управліннях уже призначені заступники директорів. Станом на сьогодні закінчилися конкурси на посади державної служби, конкурсанти на посади слідчих наразі проходять співбесіди. До територіальних управлінь уже обрали за конкурсом 134 держслужбовці, тривають співбесіди на 231 посаду слідчого. Після визначення переможців, проведення спеціальної перевірки стосовно слідчих і призначення на посади Державне бюро розслідувань оголосить про початок роботи як правоохоронного органу.

Загалом до участі в конкурсах було допущено 4 356 осіб, які подали 14 тисяч пакетів документів (кандидати могли подавати документи на кілька посад).

Коли розпочнеться робота ДБР у Чернігівській області?

На Чернігівську область поширюватиме свою юрисдикцію Територіальне управління Державного бюро розслідувань, що знаходиться в м.Києві. Окрім Чернігівської області, воно охоплюватиме місто Київ, Київську та Черкаську області. Робота розпочнеться після завершення конкурсу та призначення слідчих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи забезпечуватимуть правоохоронці Чернігівщини порядок на єврейському новому році в Умані?

Які функції покладено на ДБР (види розслідуваних справ, процесуальність тощо)?

Державне Бюро розслідувань має запобігати, виявляти, припиняти, розкривати та розслідувати злочини, що їх вчинили:

І. Вищі посадові особи:

Президент України, повноваження якого припинено;

Прем’єр-міністр України, член Кабінету Міністрів України, перший заступник та заступник міністра;

Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України;

Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольного комітету України;

Голова Фонду державного майна України, його перший заступник та заступник;

член Центральної виборчої комісії;

народний депутат України;

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Директор Національного антикорупційного бюро України;

Генеральний прокурор, його перший заступник та заступник;

Голова Національного банку України, його перший заступник та заступник;

Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступник;

Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим, його перший заступник та заступник;

Радник або помічник Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України

суддя;

працівник правоохоронного органу;

особа, посада якої належить до категорії «А».

*крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності Національного антикорупційного Бюро України, згідно з частиною п’ятою цієї статті.

ІІ. Службові особи НАБУ та САП*:

службові особи Національного антикорупційного бюро України;

заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;

інші прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

*крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності детективів підрозділу внутрішнього контролю НАБУ.

ІІІ. Особи, які вчинили військові злочини, крім передбачених статтею 422 Кримінального кодексу України.

Тобто у підслідності ДБР – високопосадовці, працівники правоохоронних органів, судді та особи, які вчинили військові злочини. Таким чином Державне бюро розслідувань забере функції слідства від органів прокуратури. Наразі, оскільки органи прокуратури вже втратили функції слідства, а слідчі ДБР ще не запрацювали, ці справи розслідує Національна поліція та Служба безпеки України.

Як будуть перші кроки в роботі загалом і Чернігівській області зокрема?

4 вересня 2018 року був призначений заступник керівника Територіального управління у м.Києві. Ним став Олександр Мельников. Головне його завдання зараз – запустити роботу управління. Перші кроки слідчих – реєструвати кримінальні провадження, що належать до підслідності ДБР.

Чим робота ДБР буде відрізнятись від роботи інших правоохоронних органів, які мають складову розслідування злочинів?

13 квітня 2012 року був прийнятий новий Кримінальний процесуальний кодекс України, згідно з яким Державне бюро розслідувань є органом досудового розслідування (поряд з ОВС, СБУ, Податковою службою).

Під час вступу до Ради Європи у 1996 році Україна взяла на себе зобов’язання створити орган досудового розслідування та відділити функції слідства і процесуального керівництва, що були зосереджені в Генеральній прокуратурі України. Державне бюро розслідувань стає органом, який займається досудовим слідством, а за Генеральною прокуратурою України залишається лише функція процесуального керівництва.

Від моменту зобов’язання реформувати роль та функції прокуратури, а саме – залишити за прокуратурою лише функцію процесуального керівництва та передати функцію досудового розгляду іншим органам – минуло більше 20 років.

Який бюджет у ДБР?

Бюджет Державного бюро розслідувань на 2018 рік – 651 мільйон гривень, із них 567 мільйонів передбачено на оплату праці, з урахування того, що в ДБР повинні працювати 1500 осіб.

Процедура звернень громадян чи організацій до ДБР?

Для повідомлення про злочин буде створено спеціальну телефонну лінію, а також електронну адресу, на яку ми прийматимемо всі звернення. Також будуть відкриті громадські приймальні, куди всі заявники зможуть звернутися особисто.

Штат ДБР загалом і Чернігівського відділення зокрема?

Кількість працівників ДБР визначена законом – 1500. Серед них: 702 – працівники центрального апарату, 798 – територіальних органів. Таким чином, у кожному територіальному управлінні працюватимуть 114 осіб.

Ще статті по темі

Back to top button