Суспільство

На Чернігівщині створюють ботанічний заказник

На території Озерянської сільської ради Варвинського району планують створити об’єкт природно-заповідного фонду – ботанічний заказник місцевого значення «Цикля» площею 49,6 га.

Це питання розглянуть на черговому засіданні сесії Чернігівської обласної ради, що заплановане на 4 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після президентських виборів відбудеться сесія Чернігівської облради

У пояснювальній записці до проекту рішення зазначено, що територія, пропонована до заповідання, розташована на прилеглій території села Озеряни Варвинського району. В центрі пропонованої території знаходиться глибокий і досить розлогий яр, на схилах якого збереглась типова лісова та лучна рослинність.

На окремих ділянках відзначається значна участь липи віком 60-80 років, берези та клену гостролистого. У трав’яному покриві переважають типові неморальні види рослин (зеленчук жовтий, копитняк європейський, осока волосиста), а також домінуючих, як анемона жовтецева, проліски сибірські. Із рідкісних і малопоширених видів – лілія лісова, первоцвіт весняний і конвалія звичайна. Найбільший науковий інтерес становлять популяції рідкісного, занесеного до Червоної книги України, центральноєвропейського виду сону чорніючого.

Ще статті по темі

Back to top button