Суспільство

На Чернігівщині третина пам’ятників світу, присвячені опальному гетьману

Якщо порівнювати з іншими відомими діячами України, постаті яких увіковічені у памʼятниках, скульптурах, барельєфах тощо, — Іван Мазепа, відомий український військовий, політичний, державний діяч, Гетьман Війська Запорозького, один із найщедріших меценатів та «донаторів» у розвиток освіти, науки, мистецтва, зміцнення авторитету церкви, — закарбований потомками у пам’ятниках та скульптурах поки що доволі скромно: по всьому світі нараховується всього 9.

Для порівняння: памʼятників (у т.ч. й бюстів та барельєфів) Тарасові Шевченку — 1384, Лесі Українці — 93, Степанові Бандері — 40 та ін.

Напевно, не останню роль у цьому багатовіковому негативному «шлейфі» стосовно зазначеної непересічної особистості зіграв образ невдячного зрадника, створений про І. Мазепу ще заправління Петра |. Цей наратив у подальшому підтримувала великоросійська офіційна ідеологія. І підсилило даний факт те, що в угоду офіційному негативному відношенні до І. Мазепи, понад 200 років! в усіх православних церквах йому щорічно оголошували анафему. Тобто понад 200 років Мазепа був відлучений від церкви з оголошенням йому довічного прокляття і всі ці понад 200 років його імʼя перед вірянами, які приходили на службу, згадувалось тільки у негативному світлі.

Хоча все своє життя Іван Степанович зберігав відданість православній церкві, власним коштом відбудував, побудував, облаштував 50 православних храмів у т.ч. 20 на Чернігівщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське писанкарство: як прикрашають великодні яйця на Корюківщині (Фото)

У радянські часи міф про гетьмана — зрадника також всіляко підтримувався. І тільки із незалежністю України почали зʼявлятися правдиві публікації про його особистість, діяльність, меценатство, творчість. У 2018 р. Іван Мазепа був «реабілітований» у церковному світі: Вселенський патріархат після початку Надання автокефалії Українській православній церкві визнав, що анафема на Івана Мазепу була накладена з політичних причин і тому була недійсною ще з початку накладання.

На Чернігівщині скульптурні композиції, присвячені Іванові Мазепі, можна побачити у Чернігові, в історичній частині міста, на Валу біля Колегіуму (2009 р.); у Батурині — у скульптурній групі з пʼяти постатей українських гетьманів «Молитва за Україну» ( 2009 р.); у с. Дігтярівка (нині Новгород-Сіверський район) — спільний памʼятник гетьману України Івану Мазепі та королю Швеції Карлу XII.

Також у багатьох музейних установах області проводяться тематичні та оглядові екскурсії, присвячені у т.ч. й діяльності видатного українського гетьмана — Івана Мазепи. Постійно звертаємо увагу на те, що всі музейні заклади працюють у режимі військового стану, тому про відвідування та екскурсії необхідно домовлятися завчасно.

Крім Чернігівщини образ І.Мазепи закарбований у скульптурах в Полтаві, у с. Коломак (Харківська область) та у с. Мазепинці (Київська область), 3 памʼятники встановлені за кордоном: в Австрії, США та Румунії.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами з Вікіпедії

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button