Суспільство

На Чернігівщині триває семінар з гендерної рівності та демократичного цивільного контролю над ЗСУ (Фото)

В Чернігові за участі представників Міністерства оборони України та Координатора проєктів ОБСЄ в Україні проходить дводенний семінар з рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків у Збройних Силах України та особливостей демократичного контролю над ЗСУ.

«Ми вперше проводимо в Чернігові такий захід. Головна тема – це гендерна рівність у ЗСУ. В подальшому ми розглянемо питання демократичного контролю, права військовослужбовців і взаємодію Збройних Сил з громадянським суспільством. Також плануємо відвідати з таким семінаром Львів, Одесу та Житомир», — зазначив менеджер проєктів у військово-політичній сфері організації «Координатор проєктів ОБСЄ в Україні» Олександр Гладкий.

Семінар організований в рамках міжнародного проєкту «Посилення демократичного контролю над Збройними Силами України». Його ініціатором та співзасновником виступило оборонне відомство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині визначили кращий танковий взвод Сухопутних військ ЗСУ (Фото)

«Я бачу основним завданням цього заходу поширення інформації про суть державної гендерної політики. Такі заходи дають нам можливість спілкуватися з особовим складом, на практичних прикладах розглядати ґендерний підхід та його застосування у повсякденній діяльності командирів на всіх рівнях. Гендерний підхід – це основний принцип на якому базується управління і забезпечення армій НАТО. За останні роки для жінок в армії практично не залишилося дискримінаційних норм, але багато залишається для чоловіків. Тому роботи у гендерних фахівців ще вистачає, нам потрібно аналізувати діючі нормативно-правові акти, адже там є обмеження для чоловіків в особливий період, зокрема з відпустками по догляду за дитиною, перебування в відрядженні тощо», — розповіла радниця Головнокомандувача ЗСУ з гендерних питань, національна експертка Вікторія Арнаутова.

Участь у семінарі взяли представники ОБСЄ в Україні, офіцери та працівники оборонного відомства, Генерального штабу ЗС України, Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, вітчизняні експерти з демократичного контролю і ґендерної рівності та офіцери Чернігівського гарнізону.

Основна мета такого обміну досвідом — підвищення обізнаності військовослужбовців щодо рівності прав і можливостей чоловіків і жінок в армії, їхніх прав та свобод, дієвої взаємодії армійців з громадянським суспільством та  демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський призначив нового начальника Генштабу і Головнокомандувача ЗСУ

«Одним із пріоритетних завдань Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2020 рік є запровадження регулярного публічного звітування про діяльність органів, що входять до складу безпеки і оборони України, формування і реалізацію ними державної політики з питань національної безпеки і оборони. Відповідно заходами спрямованими на досягнення пріоритетного завдання є розміщення та постійне оновлення на офіційних вебпорталах органів, що входять до складу сил оборони України, інформації про формування і реалізацію державної політики з питань національної безпеки і оборони тощо. Виконання вищезазначеного підвищить рівень розуміння особовим складом Збройних Сил України мети та завдань стратегічних комунікацій та сприятиме формуванню довіри українського суспільства до воєнної політики держави, реформ у воєнній сфері та курсу з набуття Україною членства в НАТО», — повідомила начальниця навчально-наукового центру стратегічних комунікацій у сфері забезпечення національної безпеки та оборони Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, доктор наук з державного управління підполковник Ольга Сальнікова.

Під час семінару присутні акцентували велику увагу на медіаграмотності у війську.

«Медіаграмотність, зокрема в умовах постійного інформаційного впливу, є основою ефективної реалізації стратегічних комунікацій на практиці. Сьогодні кожен із нас повинен розуміти достовірність інформації аби не поширювати фейки та дезінформацію», — зауважила начальник кафедри стратегічних комунікацій навчально-наукового центру стратегічних комунікацій у сфері забезпечення національної безпеки та оборони Національного університету оборони України імені Івана Черняховського полковник Ірина Іжутова.

По завершенню заходу всі учасники пройдуть анкетування та складуть тестування з питань, що будуть висвітлюватися на семінарі.

Ігор Березинський,

спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Фото автора

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button