ВійнаСуспільство

На Чернігівщині церкви московського патріархату переходять у ПЦУ

Кровопролитна війна, яку розв’язала росія проти нашої держави, змушує багатьох переглядати цінності та розставляє нові пріоритети. Це стосується і духовного життя. Адже нині в різних громадах нашої області відбувається перехід церков російського патріархату в ПЦУ.

Зокрема в Менській громаді відбувся черговий такий перехід від початку війни.

«19 травня збори вірян села Блистова (Менщина) проголосували про вихід із московського патріархату та перехід до Православної церкви України. Із 133 парафіян підтримав доленосну зміну 131. Отець Антоній (на знімку) підтримав вибір односельців. Це вже четверте в Менській територіальній громаді село, що вирішило не мати нічого спільного з московським патріархатом, який прислужує путіну й освячує вбивство українців», – повідомив журналіст, історик і краєзнавець Сергій Павленко.

Щоправда, він вважає, що наразі це не масові переходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сміливість не має віку: чернігівець намагався збити рашистський літак із рушниці (Відео)

«По селах, які поряд, це є переважно ініціативою священників. Вони захотіли, дозріли до цього – то й усе вирішилося загалом без проблем. Але є позиція інших священників, які вичікують… Віряни переважно не дуже проявляють активність, бо не дуже заглиблені в суть проблеми. «Наче ж українська церква, батюшка наш». Філія московського патріархату затуманює своїм священникам і парафіянам голови постулатами, мовляв, ми ж самостійні, українські… Насправді цей клір у РПЦ. Поки що філія московського патріархату обдурює лукаво і своїх священників, і парафіян, що «ми ж свої». Проте в реєстраційних документах, які є лише в митрополита, це не так…», – у коментарі для ЧЕline зазначив Сергій Павленко.

Між тим, українці хочуть бути у своїй церкві. На думку Сергія Павленка, масові переходи церков московського патріархату до ПЦУ відбудуться зі здобуттям української перемоги у війні.

«Війна завершиться, то РПЦ заборонять. То й будуть масово переходити», – вважає він.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото Сергія Павленка

Ще статті по темі

Back to top button