Суспільство

На Чернігівщині ухвалили унікальну програму популяризації української мови

У Чернігові пройшло засідання з обговорення проєкту Програми сприяння функціонуванню української мови як державної в області. Такої Програми досі не було.
Про це повідомив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

«Програму писали кілька місяців, обговорюючи кожен пункт у широкому колі. Днями ж підписав розпорядження про її затвердження.

Документ передбачає три складові роботи:

Моніторинг і контроль за розвитком та функціонуванням української мови. З практичних заходів – це аналіз репертуару обласних театрів, а також вивчення стану мережі українознавчих, народознавчих музеїв та етнографічних кімнат у навчальних закладах Чернігівської області.

Популяризація української мови як державної серед жителів регіону. Цей розділ передбачає 12 підпунктів, серед яких: створення фонду аудіозаписів окремих творів письменників Чернігівщини; поповнення фондів обласних бібліотек; проведення різноманітних конкурсів, фестивалів, лекторіїв.

Підвищення рівня культури професійного мовлення. Серед іншого: придбання музейних аудіогідів; проведення курсів з культури українського мовлення для різних категорій населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві студентки з Ніжина стали переможницями Міжнародного конкурсу з української мови

Заходи будуть реалізовуватися в три етапи до 2029 року за рахунок асигнувань обласного бюджету, що передбачені в кошторисах відповідальних виконавців Програми, коштів бюджетів місцевого самоврядування.

Вважаю, що відповідні Програми мають бути в кожній громаді. До речі, однією з перших в Україні відповідний документ затвердила саме Ніжинська міська рада», – йдеться в повідомленні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button