Суспільство

На Чернігівщині в розпалі сезон прогулянок болотами (Фото)

Андрій Сагайдак відомий на Чернігівщині та за її межами як засновник Природничого центру «Міжрічинська пуща» і гід у дику природу. На екскурсії, зокрема болотами, до пана Андрія зазвичай приїжджає багато людей. Особливо популярні екскурсії болотами.

«Болота слугували сінокісними угіддями, мисливськими, ще ягоди там збирали. Також є згадки, що саме завдяки болотам наше село пережило Голодомор, бо люди в болотах ловили в’юнів. У болотах люди ховалися під час воєн. Кому треба було сховатися від влади в якісь важкі часи, то пересиджували на болотах. Але часи змінюються: колись болота рятували людей, а потім люди в ХХ столітті надто захопилися осушенням боліт. А нині ще додалися глобальні зміни клімату, то нині наші болота під загрозою, і тепер люди пробують відновлювати болота. Тож тепер усе навпаки – люди допомагають болоту. Це відновлення боліт, створення заповідних територій на болотах, бо природа їх створила не просто так. Із боліт наші великі річки витікають, зокрема Дніпро і Десна», – розповів Андрій Сагайдак.

ЧИТАЙТКЕ ТАКОЖ: Неякісний ремонт доріг на 3 мільйона: поліцейські викрили схему розкрадання бюджетних коштів на Чернігівщині (Фото)

Нині в природничому центрі «Міжрічинська пуща» в розпалі сезон пізнавальних прогулянок болотами.

«Води все ще по-весняному багато. Вона навіть не дає пройти звичним травневим маршрутом.

Але літня спека вже наблизилася упритул. Навіть розквітли «літні» сині сибірські півники.

Це означає, що за кілька тижнів болото підсохне, а із заплави Десни зійде повенева вода.

Поки ж вода і тепло сприяють розвитку надокучливих кусючих мошок і комарів. Їх багато, але до минулорічного рівня не дійшло.

Тож у вітряні сонячні дні гуляти болотами цілком приємно. Звісно, за умови відповідного екіпірування. Закрите взуття і  легкий, але закритий одяг та капелюх – обов’язкові для того, хто збирається до нас у Природничий центр «Міжрічинська пуща», – зазначив Андрій Сагайдак.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Back to top button