Суспільство

На Чернігівщині відбудеться експедиція з пошуків могили відомого художника

34284560_782851991922673_1153090477210206208_nВідомий український живописець, легендарний майстер портретів та автор багатьох відомих релігійних полотен Микола Ґе останні роки свого життя прожив на Чернігівщині. Тут він помер і був похований на хуторі Іванівському (село Шевченка) на перетині Бахмацького і Борзнянського районів. Від маєтку генія залишилися руїни. Вціліли тільки дві могили – Миколи Ґе і його дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині відзначили День художника

Утім, деякі місцеві жителі переконують, що могила видатного художника знаходиться не поряд із встановленим пам’ятником, а насправді в іншому місці. Зважаючи на це, активісти вирішили дослідити це питання.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє громадський активіст Владислав Попович.

«1 червня 1894 року помер Микола Миколайович Ґе. 4 червня тіло генія було поховано в українську землю на відкритому просторі західної частини хутора Шевченкове біля одинокої могили своєї дружини Анни Петрівни Ґе, яка померла в листопаді 1891 року. Саме на цьому хуторі пройшли останні 18 років життя живописця. За нашою інформацією, могила подружжя Ґе після становлення радянської влади в 20-х роках була забута та знищена, і тільки до 150-річчя від дня народження великого українця була спущена вказівка встановити пам’ятник на місці могили. Що й було зроблено, але вже з урахуванням архітектури та тогочасного ландшафту, припускаємо, що таким чином пам’ятник міг бути встановлений в іншому місці, яке здавалося партійним функціонерам більш зручним. Як нащадки вдячних українців, маючи інформацію про можливе точне місце могили, розташоване на відстані 50 метрів від встановленого «совєтами» монумента, не маємо іншого варіанту, як перевірити вищенаведені факти! Тож за ініціативи ГІ «Почесна Варта» , видавництва «Стикс», ГО «Ніжинське Археологічне Товариство при НДУ ім. Миколи Гоголя» та картинної галереї НДУ ім. Миколи Гоголя оголошуємо експедицію 30.06.2018 року на місце поховання Генія Українського живопису та його дружини, де за допомогою георадара буде обстежено місцевість, аби встановити точне місцезнаходження могили», – зазначає Владислав Попович.

Ще статті по темі

Back to top button