Суспільство

На Чернігівщині відкрили ландшафтно-ботанічний, орнітологічний заказник

З метою розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду області, збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу, у відповідності до статей 25, 26, 51-53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», на території Дідовецької сільської ради Прилуцького району Чернігівської області створений об’єкт природно-заповідного фонду –  ландшафтно-ботанічний, орнітологічний заказник місцевого значення «Бакумова гора», який  доповнює історико-краєзнавчий музей «Кирило-Мефодієвського братства» та Костомарова.

Про це повідомили у відділі економіки та агропромислового розвитку Прилуцької райдержадміністрації.

Територія під заказник має три основні типи ландшафтів:

а) долина річки Калишівка (заболочена) 30%;

б) більша частина заказника – це крутий схил північно-західної експо-зиції 69%. Схил представлений ярами, балками, пагорбами, ерозійними останцями. В його межах збереглися значні ареали сону чорніючого (червонокнижна рослина), на обривистих схилах ярів та в балках є ареали ковили волосистої (ця рослина відома лише в двох місцях нашого району (заказник «Кут» та поблизу села Подище на вершині кургану). В межах заказника землі лісового фонду становлять 1%. Ще однією перлинною заказника може стати зморшок степовий – один з ранніх грибів, який зберігся на незайманих ділянках степу.

Південно-східна частина заказника плоскі лесові рівнини, які використовувались для видобутку глини (при виготовлені цегли). На сьогодні – це чотири великі кар’єри (глинища) не рекультивовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відкрили нову екологічну стежку в регіональному ландшафтному парку (Фото)

У кар’єрах на стінках розташувались колонії ластівки берегової, в колоніях можна побачити окремі «нори» щуриків (бджолоїдок) – це найбільш яскраві птахи нашої орнітофауни.

Серед рослин найбільш цікаві: залізняк бульбистий, материнка, оман великий і малий, гіацинтик блідний, декілька підвидів чебрецю, півники болотні, калюжниця.

Вказана на карті площа належить до державних земель, ніяким приватним структурам не належить. Загальна площа заказника до 16,0 га.

Заказник розташований між селами Манжосівка, Єгорівка, Дідівці.

30 серпня проводилось прибирання на території Дідовецької сільської ради ландшафтного заказника «Бакумова гора».  До прибирання цієї території долучились КП«АРТ-С» директор підприємства Поправка Ігор Миколайович, працівники ТОВ «Курс-Агро» та представник райдержадміністрації.

Дуже важливо для прибирання було те, що був виділений транспорт, який забирав сміття, зібране учасниками екологічної акції.  Спочатку територія була запущена і брудна, а потім стало чистенько і охайно.  У подальшому потрібно дотримуватись порядку, не смітити. Головне – бажання, чіткий план дій і  найголовніше – любов до Землі, де  ми ходимо і живемо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button