Суспільство

На Чернігівщині відсутні випадки африканської чуми свиней

Про це повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, яке відбулося минулого тижня.

Серед розглянутих питань – ситуація з африканською чумою свиней в регіоні та відпрацювання механізму проведення відстрілу дикої перелітної птиці для дослідження на пташиний грип.

– Загалом в Україні збитки вітчизняного свинарства від поширення АЧС склали більше 200 мільйонів гривень. На сьогодні в нашій області за знищених через африканську чуму свиней тварин господарствам відшкодовано понад мільйон гривень. Наразі Чернігівщина є благополучною щодо цього захворювання, – зазначив Юрій Павлішен.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Окрім продовження превентивних заходів у господарствах, комісія вирішила забезпечувати проведення депопуляції диких кабанів на неблагополучних територіях, зонах захисту та нагляду, незалежно від сезону та затверджених лімітів на полювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чума свиней у Куликівці: клуби диму й обурені селяни

Цей процес обов’язково контролюватиметься територіальними органами Головного управління Держпродспоживслужби в області, обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної екологічної інспекції в області та користувачами мисливських угідь, а також представниками національних природних, регіональних ландшафтних і дендрологічних парків загальнодержавного значення, якщо диких тварин відстрілюватимуть на їх території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чума живе і в банці сала, і в автівці нелегальних м’ясників

Крім того, очільник Головного управління Держпродспоживслужби в області повідомив, що з метою відбору проб біоматеріалів для проведення моніторингових досліджень на Чернігівщині проводитиметься відстріл дикої перелітної птиці. Аби не допустити розповсюдження пташиного грипу на території області.

З урахуванням фактичної міграції диких перелітних птахів, заходи з їх відстрілу заплановані на другу і третю декади березня.

Ще статті по темі

Back to top button