Суспільство

Чума живе і в банці сала, і в автівці нелегальних м’ясників

Останнім часом в Україні загостилася ситуація із захворюванням свиней на африканську чуму. Так, днями випадки АЧС зафіксовано в шести областях –Дніпропетровській, Херсонській, Вінницькій, Кіровоградській, Харківській і на Полтавщині, що межує з Чернігівщиною.

Тож чи загрозлива така ситуація для чернігівських п’ятачків, ЧЕline поцікавився у начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Управління забезпечення безпечності харчових продуктів і ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Миколи Мазигули.

«Звісно, що загрозлива, бо ми межуємо з Полтавською областю. Більше того, зважаючи на складність ситуації з АЧС, небезпека існує не тільки для Чернігівщини. Наразі головне, щоб люди на місцях мали вичерпну інформацію про цю підступну хворобу. Сільські, селищні та міські ради забезпечені листівками про АЧС. Також селяни можуть звертатися по допомогу і роз’яснення до ветеринарної служби, дільничних і районних лікарень» , – сказав фахівець.

За словами Миколи Мазигули, складність ситуації полягає в тому, що вірус АЧС надто стійкий у природному середовищі. До того ж, вакцини проти смертельної для п’ятачків хвороби вчені поки що не винайшли.

«У природі, навіть на морозі вірус живе щонайменше 4-6 місяців. Упродовж цього часу він може будь-яким способом – через людей, транспорт, інших тварин потрапити на ферму чи на людське подвір’я. І якщо там є свині, то вірус обов’язково себе проявить через 2-12 днів. Для порівняння: вірус сказу гине через 5-10 хвилин після потрапляння на нього сонячного проміння. Вірус АЧС – живий. Тож у банці з салом він зберігається щонайменше 5 років, а в замороженому вигляді – взагалі десятиліттями. Небезпеку несуть і перекупщики худоби, які возять тварин без будь-яких ветеринарних документів. І цю навалу безконтрольного переміщення тварин треба зупинити. Ніхто не заперечує, щоб тварини забивали та продавали, але все має бути цивілізовано і безпечно», – пояснив він.

Ще статті по темі

Back to top button