Суспільство

На Чернігівщині є церква, з дзвіниці якої хрест пішов під землю

Зазвичай історичні споруди з багатовіковою історією мають свої легенди, цікаві, подекуди містичні історії, які додають таким будівлям «туристичної» привабливості.

Свою цікаву історію за понад 300-річне існування має й Свято-Успенська церква (ще називають Успіння Богородиці) у с. Сваричівка на Ічнянщині. Деревʼяна, збудована була у 1709 р., як зазначають фахівці, без єдиного цвяха. Пізніше неодноразово перебудовувалася. Дзвіниця на її подвірʼї зʼявилась у 2-й половині ХІХ ст. Цікава ця церва тим, що це один із найстаріших деревʼяних храмів, що зберігся на Чернігівщині, і тут можна побачити фрагменти іконостасу XVIII ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині руйнується приміщення старого панського будинку, де раніше була лікарня

Проте місцеві залюбки переповідають більш пізню історію, яка трапилась у церкві майже 100 років тому – за часів радянського активного гоніння на релігію. Ця церква, як і більшість, мала припинити своє існування. А перед тим тогочасні поборники атеїзму вирішили розібрати дзвіницю та попередньо зрізати з неї металевий хрест. Проте хрест упав не на зовнішнє подвірʼя, а між підвалин. І щоб його все ж таки дістати, відбили кілька брусів зі стіни, зачепили трактором його основу, проте витягти змогли тільки трубу – сам же хрест пішов під землю. І якраз у цій історії місцеві вбачали Божий знак особливо стосовно тих, хто таке вчинив із храмом.

Переповідали, що практично всі учасники знесення хреста загинули не своєю смертю.

Сьогодні ця церква є памʼяткою архітектури національного значення та чинним православним храмом УПЦ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами Ічнянської міськради, wikipedia

Ще статті по темі

Back to top button