Суспільство

На Чернігівщині зафіксовано два випадки захворювання на хворобу Лайма

У двох громадах на Чернігівщині від початку року зафіксували по одному випадку хвороби Лайма.

Про це повідомляє Козелецьке відділення центру контролю та профілактики хвороб.

Жителі Остерської та Козелецької громад захворіли на бореліоз. Сталося це через укуси кліщів, які є переносниками цього підступного захворювання.

Одна людина інфікувалася під час риболовлі на березі річки Остер, інша – працюючи на власному городі.  

Хвороба Лайма (бореліоз)— це захворювання бактеріального типу, переносниками якого є іксодові кліщі. Бактерія Borrelia розмножується в організмі людини після потрапляння в кров. 

Вакцина від цього захворювання ще не винайдена, а рівень його поширення продовжує зростати. Діагностувати хворобу можна на ранніх стадіях за наявності специфічної висипки і почервоніння на шкірі. Через кілька тижнів також можуть виникнути неврологічні, ревматологічні та кардіологічні відхилення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові впіймали ґвалтівника 15-річної дівчинки

Для лікування призначається курс антибіотиків і допоміжна терапія.

Вражати хвороба може як людину, так і домашніх тварин, але вони не є розповсюджувачами інфекції. Заразитися можна тільки від укусу кліща. 

Підступність хвороби в тому, що спочатку місце укусу визначається невеликим запаленням без проблем зі здоров’ям. Саме в цей період і рекомендується здавати аналізи на хворобу Лайма. Протягом наступних кількох днів спостерігається збільшення й інтенсивність почервоніння, мігруючий кільцеподібний висип. Додаються головний біль, підвищення температури тіла, озноб, загальне нездужання.

Якщо не почати лікування вчасно, наслідки від захворювання можуть посилитися.

Тож медики радять: не ігноруйте укус кліща, а після укусу одразу зверніться до лікаря та пройдіть діагностичне обстеження.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button