Суспільство

На Чернігівщині запрацювала єдина в Україні промислова гідропонна теплиця для картоплі

Чиста картопля, без бактерій і хвороб, вирощується в Седневі Чернігівського району. Тамтешнє підприємство «НВО Чернігівеліткартопля» цього року зробило ще один крок до удосконалення технології вирощування картоплі – in vitro. Минулого року вирощували в ґрунті, цьогоріч – у гідропонній теплиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопляно-осінній фест: на Чернігівщині організували свято в лісі

«In vitro – це оздоровлені культури, рослини, цьому випадку – картопля. Оздоровлені від вірусів. Робиться це тому, що потенціал врожайності втрачається від наявності вірусних захворювань на картоплі. Як у людини імунітет пригнічується, що вона гине або хворіє, так і в рослин відбувається. Через це, як кажуть у народі, «вироджується картопля», тобто втрачається її потенціал щодо врожайності. Тому й потрібне постійне сортооновлення, сортозаміна, висаджування високих репродукцій насіннєвого матеріалу.

Так ми висаджуємо кожен рік. Різниця в тому, що торік ми висаджували в ґрунт, але тоді ми з однієї рослини отримували 5 бульб, а в гідропонній теплиці, як цього року, ми отримуємо 25-30 бульб із рослини.

Цей матеріал, що ми висаджуємо, стане «елітою» лише через п’ять років насінництва», – розповідає Ігор Шкурко.

92699039_532793844096352_7305801398413688832_n

In vitro стосується бульб картоплі. Потім із рослин, що виросли, ми отримуємо врожай міні-бульб.

Цьогоріч іn vitro вирощують близько 40 сортів – як власних, так і «завезених». Серед «рідних» чернігівських – «Нагорода», «Зоряна», «Панянка», «Сувенір Чернігівський». Нові сорти – «Сенатор», «Ажур», «Шедевр», «Либідь» (із фіолетовим м’якушем, як у буряка) і «Фурор» (із червоним м’якушем).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button