Суспільство

На Чернігівщині заслужений гармоніст змінив столичну кар’єру на життя в селі (Фото)

69-річний Анатолій Стратілат – заслужений працівник культури України та заслужений діяч естрадного мистецтва України. П’ять років чоловік викладав в університеті культури і мистецтв, у народі – Поплавського. Після цього 11 років працював викладачем на кафедрі фольклористики в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка.

Серед студентів Анатолія Стратілата були і знані тепер українські виконавці, наприклад, Олена Цибульська з етногурту «ДахаБраха».

Чоловік навіть знімався у кіно – зіграв епізодичну роль у серіалі «Свати-3» та гармоніста в стрічці «Пристрасті за Чапаєм».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 70-річний музикант-самоучка зі Стольного грає на 4 інструментах одночасно

Утім, насичене столичне життя кілька років тому чоловік вирішив змінити на тихе сільське. Чоловік разом із дружиною повернувся до малої батьківщини – села Макіївка Носівського району. Київську квартиру залишив синові.

«Може, це банально прозвучить, але скільки вовка не годуй, він усе одно в ліс дивиться. Я тут народився, дихаю Макіївкою, це село для мене все», – розповідає Анатолій Стратілат.

Анатолій Стратілат має абсолютний слух, пише музику і тексти пісень. Після повернення до села знайшов і тут собі пристосування. Створив спершу дитячий шумовий оркестр. Дітки молодших класів грають на підкові, рублі, гребені, ткацькому човнику, дзвіночках, пилці, заслінці від печі та трикутнику. Пізніше до творчості долучив і доросле населення Макіївки, створив ансамбль української пісні «Родина».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корюківські музиканти зустрілись із заслуженим артистом України

«Я тільки приїхав до села, кажу: давайте щось робити, бо я засохну без роботи. Це завдяки голові сільради Петру Баклану, він допоміг. За місяць ми створили концертну програму для ансамблю «Родина». Аби нам хлопців більше в ансамбль залучити, аби допомагали співати, ми зазіхнули б тоді, мабуть, і на звання народного ансамблю. Адже потенціал дуже гарний, дівчата завзяті, співучі, дзвінкі», – натхненно розповідає гармоніст про свої колективи.

28175791_932916660214484_408610848_n

Мешканці громади активним творчим змінам у селі не натішаться. В ансамблі співають жінки різних професій: від соціальної працівниці до вчительки початкових класів.

«Це наша віддушина, спів робить життя веселішим. Наш керівник надзвичайно талановита людина», – Олександра Жигун, учасниця ансамблю «Родина».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські музиканти зіграли на порожній площі

Макіївські творчі колективи вже добре знають у Носівському районі, вони активно виступають на всіх святах і фестивалях.

Ще статті по темі

Back to top button