Суспільство

На Чернігівщині збереглася старовинна церква, в якій знімали перший фільм жахів

Із дня виходу першого радянського фільму жахів «Вій» за мотивами повісті Миколи Гоголя минуло понад 50 років, але й досі він залишається найяскравішим і незабутнім фільмом у своєму жанрі, розповіла Валерія Мікульська, журналіст програми «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30».

Зі зйомками фільму пов’язано багато цікавих і навіть містичних історій. Робота над фільмом була дуже масштабна, копітка і багато в чому новаторська. Знамениті польоти панночки в труні, які лякали цілі покоління радянських дітей, з’явилися завдяки тому, що під куполом павільйону кріпився складний механізм. А всього декораторами для зйомок було створено три труни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині руйнується старовинна церква, а всім байдуже

Роль нечистої сили виконували зокрема і тварини: чорні кішки, кажани, пугачі та 50 ворон. А «панночку» в кадрі ставили на спеціальний вібруючий пристрій, щоб склалося враження, що вона трясеться від люті; накладали тьмяний грим, ніби вона зеленіє від злості; підсвічували очі, аби вони світилися зсередини сатанинським вогнем…

Перший і єдиний фільм жахів у радянському кіно був одним із лідерів прокату 1968 року. А чи знаєте ви, що знімальним майданчиком для фільму стало українське містечко Седнів на Чернігівщині? Ми пропонуємо вам побачити, який вигляд зараз має це місце, і дізнатися, чим ще знаменитий Седнів. Тут збереглася дерев’яна церква, збудована 300 років тому без єдиного цвяха, в якій являвся кіношний Вій.

«Усередині церкви так і згадуються слова Вія: «Підніміть мені повіки!». Розумієш, що це авторська вигадка, але уява грає», – розповіла Валерія Мікульська.

А ще в Седневі досі живуть нащадки козаків, які тепер тримають кінний двір – тут ви можете побачити й оцінити козацьку вправність.

Ще статті по темі

Back to top button