Суспільство

На Чернігівщині збереглася величезна територія соснових лісів і піщаних дюн льодовикового походження

На сьогодні регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» — це величезна територія соснових лісів, піщаних дюн льодовикового походження, унікальних непрохідних боліт, заплавних лук, ділянок вікових дубів, вересових пустищ, ковилового степу, заростей оленячого та ісландського лишайників. Утворений він у 2002 році. До складу парку увійшли територія межиріччя і землі між військовими полігонами Десна та Гончарівське. Раніше на цих землях вирувало життя, але будівництво військових об’єктів, а потім водосховища призвели до виселення людей.

«Одна з головних атракцій парку – Святе озеро. А в народі його звуть Чортове Топило. За переказами, в давнину на місці Святого озера стояла церква, яка провалилася під землю. На місці церкви утворилося озеро, а вже пізніше озеро перетворилося на болото.

Святе озеро – гідрологічна пам’ятка загальнодержавного значення, площею 70 га. Трясовинні болота мають цікаву будову: плесо густо заростає сфагнумом і утворює міцну сплавину, під якою знаходиться озеро. Чисте водне плесо лишилось лише в центрі, де навесні квітнуть жовті глечики та біле латаття», – зазначають у парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старі будиночки, корови й свині на дорогах і сучасний хай-тек: Грузія очима чернігівок

Зайти на озеро для ознайомлення з флорою можна тільки у спеціальному взутті – бахилах ОЗК чи гумових чоботах. Мохове болото утворене шаром торфу завтовшки 20-50 см, який лежить на воді і гойдається під ногами. Глибина озера – до 6 м! Ходити болотом треба, намацуючи шлях палицею. Бо насправді є ризик провалитися. Якщо борсатися, то можна й потонути. А щоб вибратися, треба заспокоїтися, відкинути подалі палицю, набрати побільше повітря в груди і по-тюленячому, без різких рухів, витягувати себе на поверхню. Це болото – не з тих, які засмоктують. Страшні болота, з фільмів, де людина не може вибратися, притаманні природі Білорусі, Росії, Прибалтики, Фінляндії. В Україні їх практично немає.

Дорогою до озера Сагайдак ростуть рідкісні болотяні рослини. Одна з них – хижа комахоїдна квітка росичка. Гарна, але підступна. Схожими на росу крапельками на своїх волосках вона приваблює комах, а коли вони сідають, то прилипають – і квітка їх з’їдає. Цікавим є також болотяний мох сфагнум – бактерицидна рослина-поролончик. Витиснену з нього воду можна пити, а саму макуху прикладати до ран як антисептик.

До речі, в парку можуть запропонувати чимало маршрутів для туристів. Усі за один візит обійти не вдасться.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button