Суспільство

На Чернігівщині знаходиться електростанція у стилі спрощеного українського модерну (Фото)

Електростанція у стилі спрощеного українського модерну знаходиться на Чернігівщині. Це донині збережена історична будівля в Ніжині, автором проєкту якої був відомий архітектор, графік, етнограф та педагог Опанас Сластіон. Будівельні роботи тривали протягом 1814–1816 рр. Сластіон у цій будівлі надав фасадам характерних рис української народної архітектури: вежа із заломами та широко звислим дахом, полив’яні керамічні вставки в дусі народної орнаментики тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна місцина з віковими дубами та червонокнижними тваринами: на Чернігівщині є заказник Каморетський

Створена була «Ніжинська центральна електростанція» насамперед для обслуговування мережі вуличних ліхтарів. Перший струм виробила восени 1916 р. Проте за безпосереднім призначенням працювала недовго. За свою трохи більше ніж столітню історію тут розташовувалися: електрифіковане приміщення міської влади, військове відомство, суд, історико-філологічний інститут ім. кн. О. Безбородька. Були тут певний час і приватні помешкання, театри, клуби, магазини.

Наразі в будівлі працює Ніжинська дитячо-юнацька спортивна школа.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за інформацією wikipedia

Ще статті по темі

Back to top button