Суспільство

На Чернігівщині знову розграбували курган (Фото)

На Чернігівщині вкотре розграбували курган. Цього разу така доля спіткала курган Хаїха, що в Ічнянському району біля смт Парафіївка. Помітила незаконні розкопки місцева «хранителька курганів» Юлія Біленко на Різдво, 7 січня. Орієнтовний час, коли могли проводитись незаконні розкопки, – жовтень–грудень минулого року. «Чорні» копачі наробили ям завглибшки приблизно 2 метри.

За словами Олександра Кликавки, дослідника та громадського діяча з питань охорони культурної спадщини, такі грабунки не поодинокі, тому проблему руйнування курганів необхідно негайно вирішувати.

«Розграбований курган Хаїха – це пам’ятка археології місцевого значення. По суті, це погребальна споруда І-ІІ тисячоліття до нашої ери. Це може бути і середньодніпровська культура , і скіфська, і ранніх слов’ян. Загалом курган, залежно від давності, містить погребальний інвентар. Якщо Бронзової доби, то це і сокири, і серпи, і керамічний посуд. Якщо скіфської – це залізні вироби, зброя, срібні та золоті вироби», – розповідає Олександр Кликавка.

Читати також «Хранителі курганів» звинуватили суди й агробізнес у корупції  

За словами дослідника, найближчим часом «хранителі курганів» планують звернутися до поліції, голови громади, на території якої розташований курган, і до місцевого фермера, який обробляє землі навколо кургану. Адже мають проблему щодо часткового розорювання цього кургану.

Головна мета на сьогодні – не допустити повернення «чорних» копачів.

У поліції заяв про вчинення злочину не отримували, тому сказати, за якою статтею буде кваліфіковано правопорушення, не можуть. Проте зазначають, що останнього разу, коли в аналогічній ситуації був розграбований курган, було відкрите провадження за статтею ККУ 197-1, частина 2.

«Самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або групою осіб, або щодо земельних ділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель, карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років».

Сьогодні на обліку в області стоять близько кількох тисяч курганів. Переважно вони розташовані в південних і південно-східних районах області. Захист пам’яток археології нині набуває особливого значення, адже дедалі частіше вони зазнають руйнації.

81644265_879191122553008_2687933302844686336_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button