Суспільство

На кір захворіли переважно нещеплені сіверяни

На черговому засіданні штабу з реагування на ситуацію з поширення кору в області, яке відбулося вчора, 23 травня, під головуванням начальника Управління охорони здоров’я ОДА Петра Гармаша, обговорили поточний стан справ. Акцентували, зокрема, на забезпеченості вакцинами та рівні імунізації населення.

Про це повідомляє управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.

За оперативними даними обласного лабораторного центру, з початку року на Чернігівщині зареєстровано 6 спалахів кору. Останній – у Ніжинському дитячому будинку-інтернаті, де захворіло 10 осіб, у тому числі 1 дитина. Тож представники Департаменту соціального захисту населення ОДА отримали фахові рекомендації медиків стосовно проведення профілактичних заходів у закладі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кір атакує Ніжинщину: що треба знати про хворобу і як захиститися

Усього ж цьогоріч на кір захворіли 199 людей (128 дорослих і 71 дитина). 112 з них не мали щеплень. На переконання лікарів, вакцинація є вкрай необхідною.

– За 4 місяці поточного року план імунізації дітей проти кору у віці до 1 року виконаний лише на 37% до річного плану, дітей у віці 6 років – на 35,8%, – повідомила головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я з педіатрії Людмила Кривець та запевнила, що область повністю забезпечена вакцинами «Приорікс», наразі залишки складають18169 доз.

Нагадаємо, кір – гостре вірусне захворювання з вираженою інтоксикацією. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Починається, як і інші вірусні захворювання, з підвищення температури. З’являється слабкість, відсутність апетиту, кон’юнктивіт, сухий кашель, нежить. На другий день – білуваті цятки з червоною облямівкою на внутрішній поверхні щоки. На 4-5 день з’являється висип – спочатку на обличчі, шиї, за вухами, на наступний день – на тулубі.

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист від хвороби – щеплення.

Ще статті по темі

Back to top button