Суспільство

На Менщині знайшли амулети кінця II ст. — 2-ї половини V ст. нашої ери

Зовсім нещодавно до фондів Менського краєзнавчого музею ім. В. Ф. Покотила надійшло чотири унікальні експонати. Це так званні лунниці.

Слово походить від російського «луна», адже за формою нагадує місяць з ріжками. Знахідки були знайдені на території села Кукович місцевим жителем та передані до музею.

Чотири вироби виготовлені з бронзи, три з яких мають сліди емалі. Як вважають історики, батьківщиною лунниць є Древній Єгипет. Лунниця-оберіг була частиною жіночого вбрання. Незважаючи на всю різноманітність, а музеї їх два типи, схожим для всіх є те, що вони нагадують місяць з ріжками до низу. Три з чотирьох амулетів складаються з декількох трикутників, що відображають рух повного місяця від першої до останньої фази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Прогноз щодо майбутнього Донбасу та Криму від перспективного чернігівського історика

Основним магічним змістом наділявся трикутник всередині, у нашому випадку бордового кольору. Цей трикутник також уособлював богиню землі, сновидінь, перевтілення та ночі – Морану (Марену). Лунниці допомагали при гінекологічних хворобах, сприяли легкому перебігу пологів, їх часто носили жінки, що страждали безпліддям. Лунниця стає символом продовження роду. Пізніше, за часів Русі, при народженні дівчинки батьки дарували саме лунницю. З цього часу дівчина набувала потужного покровителя в особі богині – Мари. Вони були бронзові, срібні, рідше золоті. Лунниці підвішували як прикраси до скронь, носили як сережки чи на поясі. Прикраса була основним символом охорони жінок. З часом лунницю витісняють інші обереги: хрестики, намиста і т.д.

Експонати відносяться до так званої київської археологічної культури, що існувала у кінці II ст. і до 2-ї половини V ст. нашої ери, і розміщувалася на території північно-східної України та суміжних регіонів. Її пов’язують з черняхівською культурою. Більшість істориків називають київську культуру прабатьківщиною ранньоісторичних слов’ян.

Зараз експонати проходять науково-фондовий обік, і зовсім скоро їх можна буде побачити в експозиції музею.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Матеріал Менського районного краєзнавчого музею імені Покотила

Ще статті по темі

Back to top button