Суспільство

На Ремісничій під час земляних робіт виявили незвичні поховання (Фото)

Нині по вул. Ремісничій (колишня Комсомольська) копають траншею для електрокабеля, щоб з’єднати стовпи з ліхтарями підземними мережами.

«На щастя, цього разу археологи виявилися на висоті, в траншеї завширшки 40-50 см вони змогли виявити та розкопати «фрагменти» котлованів давніх будівель і поховань», – повідомляє Ігор Ігнатенко на сторінці «Старий Чернігів» у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Борисоглібському соборі представили чернігівські знахідки археологів двох останніх років

Кілька поховань виявилися незвичними, в одному з них небіжчик лежав головою не на захід, як заведено в християнстві, а на північ, зазвичай, у Середньовіччя так ховали фінно-угрів. Біля кістяка знайдені уламки горщика ХІ ст. Інше «нетрадиційне» поховання було представлене кістяками двох чоловіків, покладених один на інший.

«Спершу мені згадався середньовічний звичай, коли вбивцю заживо закопували в могилі разом із його жертвою, а потім я подумав, що таке «ущільнення» могло трапитись і внаслідок захоронення жертв монгольського погрому Чернігова у жовтні 1239 р.», — розповідає Ігор Ігнатенко.

Небіжчики були закопані на місці підвалу будівлі ХІІ ст., окрім уламків горщиків у землі, якою була засипана могила, археологи знайшли уламок жовтої смальти від мозаїки та залізну дужку дерев’яного відерця.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button