Суспільство

На свято вогню чернігівський Семаргл залишається в «ув’язненні» (Фото)

Свято вогню (День Семаргла) «відзначають», за різними даними, чи то 13-го, чи то 14 квітня. Призначення Огнебога, язичницького символу, досі достеменно не відоме. Він вважається богом  Вогню і Місяця, вогненних жертвопринесень, домівки та вогнища. Семаргл зберігає насіння і посіви, може перетворюватися на священного крилатого пса. Його шанують тоді, коли в народному календарі відзначають обряди та прикмети, пов’язані з вогнем і вогнищами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чернігівський Семаргл насправді був драконом (Фото)

Багато років тому скульптуру Семаргла хотіли встановити на постаменті в історичній частині міста, як туристичну цікавинку. Величезну скульптуру навіть викували, але громадськість, здебільшого релігійна, збунтувалася. Мовляв, це язичницький символ і ставити його не можна.

Відтоді «Семаргл» зник з обговорень.

Проте, виявляється, він уже багато років знаходиться на задвірках гіпермаркету «Вена», принаймні, кілька місяців тому його там бачив коваль, скульптор Олександр Кишко.

За словами чернігівця, скульптура досить велична і може мати неабияке туристичне значення. Відтак закинута і забута несправедливо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button