Суспільство

На території природно-заповідного фонду впіймали порушника з підсніжниками (Фото)

У весняно-літній період на території Чернігівської області проводиться операція «Первоцвіт». Головною метою є посилення заходів державного нагляду за збереженням ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, зокрема й таких, що занесені до Червоної книги.

Задля дотримання вимог екологічного законодавства в усіх без винятку районах області створені оперативні рейдові групи, що покликані виявляти та штрафувати порушників. Одна з таких рейдових груп у Ніжинському районі Чернігівщини і натрапила на громадянина, який рвав первоцвіти на території природно-заповідного фонду.

Як пояснив головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко, порушник не просто рвав рідкісні підсніжники, а виривав їх із цибулинами, що надзвичайно шкодить природі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Первоцвітна лихоманка: що загрожує тим, хто продає і купує квіти

Затриманий представниками рейдової групи громадянин не приховував – підсніжники рвав із метою їх подальшої реалізації на одному зі столичних базарів.

«Первоцвіти дядько рвав у лісовому урочищі, що є об’єктом природо-заповідного фонду, – продовжує директор РПЛ «Ніжинський» Сергій Мельникович. – На момент затримання ми виявили в порушника кілька десятків рослин, вирваних із цибулинами».

Міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко пояснює: громадянин порушив низку законодавчих актів.

«Дії порушника підпадають під кваліфікацію статей 90 та 91 Адміністративного кодексу України, – каже лісовий охоронець. – А також під статтю 26 Закону України «Про природо-заповідний фонд» та статтю 19 Закону України «Про Червону книгу України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині розпустилися проліски

Оскільки рослина, яку рвав чоловік, є червонокнижною, то однією виховною бесідою представники рейдової групи не обмежились, а впаяли доволі серйозний штраф.

Відповідно до законодавства, порушнику світить штраф у розмірі від 340 до 540 гривень. Окрім того, з чоловіка через суд стягнуть збитки, яких він завдав навколишньому природному середовищу. Нині розмір збитків за одну цибулину підсніжника звичайного становить 52 гривні.

Лісівники, екологи та громадськість закликають громадян бережно ставитися до природи та червонокнижних рослин. Зокрема, підсніжник є видом, що зникає. Його популяція щороку зменшується на 20 відсотків.

За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

 

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button