Суспільство

Первоцвітна лихоманка: що загрожує тим, хто продає і купує квіти

Навесні починається масова несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України рослин. Висока декоративність та ранній термін цвітіння підсніжника складчастого, білоцвіту весняного, цикламена Кузнєцова, шафрана Гейфеліва, шафрана кримського, шафрана весняного та інших призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Масове збирання ранньоквітучих призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації нагадує, що збір, транспортування та торгівля першоцвітами заборонені і караються законом. Реалізовувати заборонено не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені в штучних умовах, оскільки збирання насіння, частин рослин занесених до Червоної книги України, здійснюється у виняткових випадках лише з науковою і селекційною метою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У скільки чернігівцям вилилися вуличні квіти

Нагадуємо, що за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу. За один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривні; у залежності від виду: шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 гривень,  сон трава – від 37 до 62 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трішки весни: як розпускаються квіти у Чернігові

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф за статтею 90 КупАП на громадян від двадцяти до тридцяти (340 — 510 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб — від тридцяти до п’ятдесяти (510 — 850 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання, купівлі та продажу рослин занесених до Червоної книги України.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. В соцсетях и на страницах всяких изданий тема «подари цветок любимой» была и остается популярной. Мало кто задумывается, что дарить цветы бессмысленно. Ответьте себе на вопрос, какую полезную нагрузку выполняет веник в вазочке около телевизора или где-то там еще? Да никакой. Эстетической в том числе. Чашка в качестве подарка в разы полезнее, из нее можно чай пить. Бритвенный станок тоже полезнее, с его помощью женщина сможет выбрить себе все желанные места и сделать приятно обоим. Цветы бесполезны. Реально, ну какая от них польза? Включи свою извилину и ответь на вопрос, только не плети сюда эстетику и прочую чушь. Цветы символизируют только одно — подчинение мужика женщине. Всё, других вариантов нет. Не стоит здесь искать какую-то логику, в этом весь фокус. Главное, чтобы женщина увидела бессмысленный поступок. Это естественный сигнал, что мужичок потенциально управляем, причем чем больше размер и, соответственно, стоимость букета, тем большую управляемость с точки зрения женских инстинктов мужичок проявляет. Потом, через время с большой вероятностью последуют ссоры и разрыв отношений и мужичок снова пойдет наступать на те же грабли, только сбоку. Ну и хрен с ними, с мужичками, а вот подснежники жалко. Они внесены в Красную книгу и в природной среде необходимы. Если вам чешется как-то порадовать свою Матрону, подарите ей сковородку, фильтр для воды и что-то еще, не будьте дураками. Так вы точно увидите не работу инстинкта, а настоящую женскую реакцию на ваше внимание.

Back to top button