Суспільство

«На тобі, небоже, що мені негоже»: атовцям у Чернігові міська влада виділила ділянки на сміттєзвалищі та кар’єрах

У Чернігові учасникам АТО виділили, за їхніми словами, те, що «нікому не потрібне». Пресслужба Чернігівської міської ради вже відзвітувала про виділення 678 ділянок у районі Лісковиця (неподалік Болдиних гір і Земснаряду). Наразі є 555 охочих. Розмір ділянки – 6 соток. Держава гарантує від 6 до 12, у Чернігові роздають «мінімум».

117984144_298483921378570_7247030162161815849_n

Такий «подарунок» від міста багатьом учасникам бойових дій і членам родин загиблих не припав до душі.

«Можу сказати, те, що ми добилися взагалі отримання земельних ділянок, – це вже позитив. Проте їхній стан і підхід міської ради бажають кращого. Земля там просто в жахливому стані – кар’єри, колись там копали пісок чи глину, туди звозили багато років сміття, ростуть багаторічні дерева, мало не суцільні хащі, в деяких місцях застоюється вода тощо. Складається таке враження, що учасникам АТО дають усе те, що не так лежить або ж має негарний стан. На мою думку, спершу міській раді треба було щонайменше розрівняти та прибрати територію. Людям, які захочуть щось там робити, треба вкладати великі кошти. Адже, за нашою інформацією, частина земель ще й знаходиться в історично-архітектурній зоні. І вивести з цієї зони, наскільки я знаю, не так просто. При цьому в міській раді, зокрема в управлінні земельних ресурсів, його керівник Василь Дмитренко все заперечує», – розповідає Володимир Мироненко, член Ради ветеранів при Чернігівській міській раді.

Водночас, за словами Володимира Мироненка, брати участь у «роздачі» земельних ділянок міські чиновники відмовилися, таким чином не захотіли розділити відповідальність із керівництвом Ради ветеранів, у разі, якщо ті, хто отримає цю «подаровану» містом землю, буде обурений її станом.

Виконувач обов’язків голови Ради ветеранів Олександр Ткачук підтверджує інформацію, що частина (фактично половина) виділених земель належить до так званої історичної спадщини, і там треба проводити археологічну розвідку, звісно ж, за кошти атовців, які її отримають.

117445433_327251638646495_1983737318290066710_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  «Фонтани» понад усе: Атрошенко зазіхнув на «бюджет участі» (Відео)

«Землю для людей, які постраждали від війни, – учасники АТО, насамперед це інваліди та сім’ї загиблих, ми шукаємо вже давно. І коли нам міська влада запропонувала цей величезний масив ми, безумовно, здивувалися. Земля постійно дорожчає, її стає дедалі менше і тут стільки ділянок. У багатьох виникали запитання: «Що тут не так?», «Чому досі ця земля не була передана забудовникам?» тощо. Причину знайшли. Були офіційні запити в обласний департамент культури, звідки нам прийшла відповідь, що частина земель має історичне значення, будувати там не можна. Тобто мало того, що землі в жахливому стані, там і близько немає поряд ні газу, ні водопроводу, ні під’їздів, нічого, та ще й ветерани за свої кошти повинні будуть проводити археологічні розвідки, отримувати дозволи тощо», – розповідає Олександр Ткачук.

За його словами, з цього приводу вже була зустріч із мером Владиславом Атрошенком. На ній градоначальник сказав: «Ви просили землю – ви її отримали. Решта – це вже ваші труднощі».

«Отака турбота про ветеранів. Перед виборами створили картинку – «землю виділили». Насправді ж вийшло, як у тій примовці «На тобі, небоже, що мені негоже». Проте, з іншого боку, не брати – також не варіант. Землі справді стає щоразу менше. Якщо учасник АТО і знаходить десь земельну ділянку в нормальному стані, то, коли роблять заявку в міські земельні ресурси, йому приходить відповідь, що за кілька днів до цього хтось уже «попросив» цю землю, ви не встигли. Отак», – пояснює Олександр Ткачук.

На думку голови Ради ветеранів, з боку міської влади коректним було б хоча б провести за муніципальні кошти археологічну розвідку, а лише потім виділяти ці землі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button