Суспільство (відео)

«Фонтани» понад усе: Атрошенко зазіхнув на «бюджет участі» (Відео)

Чернігів був одним із перших міст України, в якому започаткували «Бюджет участі», тобто можливість містян долучатись до творення свого міста. Громадські організації, комунальні заклади тощо мали можливість писати соціальні, інфраструктурні, культурні та інші проєкти й отримувати на них фінансування у розмірі загалом 1% власних надходжень міського бюджету. Проте нинішньому чернігівському градоначальнику такий поділ здався несправедливим.

«Бюджет наступного року потрібно скорегувати. Ми некоректно виписали норматив 1% доходної частини міського бюджету»,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет участі 2020/2021 у Чернігові стартував: поданий перший проєкт

За словами мера, не відомо, скільки місто надалі може собі дозволити на бюджет розвитку. Сам же бюджет розвитку Атрошенко називає вільними коштами. Тобто першочергово асфальт, фонтани і так далі, а на розвиток – те, що залишилося.

«Тому там необхідно більш коректно сформулювати стосовно вільних коштів»,-  Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Відтак, цілком імовірно, що вже з наступного року відсоток коштів на проєкти містян братимуть не від надходжень, а від цих уявних вільних коштів.

«Інформація про можливий перегляд механізмів формування «Бюджету участі» прозвучала на одній із нарад у Чернігівській міській раді і була поширена пресслужбою, але офіційних якихось роз’яснень члени робочої групи наразі не отримували»,- Ірина Синельник, членкиня робочої групи з питань  «Бюджету участі» при Чернігівській міській раді.

Мотивація запровадити такі зміни виникла в мера у зв’язку з браком коштів… браком коштів для відродження міста.

«Я розумію, що зараз у нас проблеми – як в Україні, так і у світі – щодо цієї пандемії, і треба знаходити кошти на подолання її наслідків. Проте «Бюджет участі» – це, по суті, єдина можливість у мешканців достукатися до місцевої влади, подати свою ідею, висловити думку й одержати підтримку інших громадян»,- Анна Ніколенко-Баєва, членкиня  робочої групи з питань  «Бюджету участі» при Чернігівській міській раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Бюджет участі»: у Чернігові безкоштовно чіпують тварин

Частки від вільних коштів на ініціативи містян може і не бути, або її розмір буде мізерним. Адже самих вільних коштів у міста, з огляду на надзвичайно дороговартісні ремонти в Чернігові, може й не виявитися.

«Може бути, що вільних коштів не знайдеться. Загалом формулювання «вільні кошти». Взагалі бюджет уже розпланований і, якщо є надходження, відповідно, є видатки. І тому мені дивно, що в нас взагалі існують якісь вільні кошти»,- Ольга Палькова-Свірчевська, членкиня робочої групи з питань  «Бюджету участі» при Чернігівській міській раді.

Загалом цього року фінансування «Бюджету участі» проходить без змін. Має виділитися 21 мільйон гривень на малі (до 300 тисяч гривень) і великі (до півтора мільйона гривень) проєкти. Зараз триває етап подання ініціатив. Переможці ж мають бути визначені до середини жовтня цього року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button