Суспільство

На які інфекційні хвороби хворіють чернігівці цього року

За 4 місяці 2020 року в області по медичну допомогу з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 69,6 тис. осіб, що на 19,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зменшення спостерігалося по всіх групах інфекцій, окрім гепатиту.

Загальна кількість захворілих на кишкові інфекції на 50,1% менша, ніж торік.

Від початку епідемічного підйому захворюваності на кір в області зареєстровано 1212 випадків захворювання (підозри) на кір. Захворювання реєструвалися в 17 районах і 3 містах. Серед захворілих – 737 дорослих і 475 дітей. Госпіталізовано 877 осіб.

Від початку року зареєстровано 5 випадків захворювання (підозри) на кір. Серед захворілих 2 дорослих і 3 дітей. Госпіталізовано 5 осіб.

Від початку поточного року по області на ГРВІ та грип захворіли 70 тис. осіб, зокрема 37,5 тис. дітей.

Вірусологічною лабораторією за звітний період методом ПЛР досліджено 1 зразок біологічного матеріалу – виділено фрагменти РНК вірусу грипу типу А (Н1pdm 09).

За 4 місяці 2020 року зареєстровано 1 летальний випадок від грипу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надзвичайно небезпечна хвороба на лідерських позиціях в Чернігові й області

Вакциновано 470 осіб, зокрема 147 дітей віком до 6 років.

Вірусологічна лабораторія ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» розпочала проведення досліджень біологічного матеріалу методом ПЛР на COVID-19 з 31.03.2020 р.

Інформація щодо кількості досліджень і захворілих на COVID-19 регулярно розміщується на офіційному веб-сайті ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України».

Ситуація з особливо небезпечних інфекцій залишається напруженою.

За 4 місяці 2020 року зареєстровано:

— 146 випадків захворювання на туберкульоз, що на 22.7% менше за кількість захворілих за аналогічний період 2019 року. Серед дитячого населення на туберкульоз захворіли 2 дитини, за аналогічний період 2019 року зареєстровано 7 випадків захворювання;

— 2 випадки захворювання на лептоспіроз (4 міс. 2019 року – 0 вип.);

— 6 випадків хвороби Лайма (4 міс. 2019 року – 6 вип.);

— 457 осіб звернулися по антирабічну допомогу з приводу контакту з тваринами, призначене антирабічне лікування 70 особам, в т.ч за комбінованим курсом – 4;

— 1 тварині підтверджено діагноз сказ (4 міс. 2019 року – 2 тварини).

З початку 2020 року були надходження вакцини від кору, паротиту, краснухи (КПК) у кількості 18 400 доз та проти кашлюку, дифтерії, правця – 7900 доз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороба XXI століття: психіатри б’ють на сполох

Фахівці ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» у разі виникнення епідускладнень проводять комплекс заходів, відповідно до затверджених комплексних планів.

Упродовж звітного періоду фахівцями ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» виконувались моніторингові дослідження, згідно з «Планом моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища, ЛПЗ, ЗОЗ і ДНЗ, закладів соціального забезпечення на 2019 рік у Чернігівській області», а також дослідження на платній основі.

За 4 місяці поточного року проведено дослідження 807 зразків води питної централізованого водопостачання на мікробіологічні показники. Вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» не відповідали 32 зразки, що становить майже 4%.

Інфекційні захворювання, пов’язані з водним фактором передачі, в області не реєструвалися.

Санепідситуацію в області можна характеризувати як нестійку – рівень захворюваності людей на інфекційні хвороби не перевищує середніх багаторічних показників, проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб.

ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button