Суспільство

Надзвичайно небезпечна хвороба на лідерських позиціях в Чернігові й області

Приблизно 2-2,5 млн людей у світі уражені цією хворобою. Вона кардинально змінює якість життя, хоча і не є вироком. Ця хвороба – розсіяний склероз. Саме сьогодні, 29 травня, – Міжнародний день розсіяного склерозу.

Розсіяний склероз – це хронічне запальне захворювання центральної нервової системи, за якого власні імунні клітини організму хворого атакують мієлін, «ізолюючу оболонку», що оточує нервові волокна. У випадку розсіяного склерозу автоімунна атака на мієлінову оболонку спричиняє різні неврологічні розлади, насамперед втрату моторної функції, в результаті чого виникає значна кількість ознак і симптомів, включно з фізичними, розумовими й іноді психіатричними проблемами. Симптоми – це поколювання, оніміння, слабкість у м’язах, дуже яскраво виражені рефлекси, спазми в м’язах, ускладнення в рухах, труднощі з координацією, проблеми з мовленням або ковтанням, проблеми із зором, втома, гострий або хронічний біль, проблеми з травленням. Також часто спостерігаються проблеми з мисленням й емоційні проблеми, такі як депресія чи нестабільний настрій.

Причини розсіяного склерозу – це генетичні фактори та фактори зовнішнього середовища, інфекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові кліщі поширюють небезпечну хворобу

На сьогодні майже всі наявні способи лікування спрямовані на відновлення після нападу хвороби та запобігання новим нападам. Ліки, що застосовуються для лікування РС, мають невисоку ефективність, можуть негативно впливати на організм і в багатьох випадках не дуже добре переносяться хворими.

Середня тривалість життя хворих на розсіяний склероз на 5-10 років менша, ніж у людей, які не хворіють на нього.  Майже 40% людей із розсіяним склерозом доживають до сьомого десятка. Проте дві третини випадків смерті мають безпосередній зв’язок із хворобою. Дуже поширене самогубство.

Зазвичай хвороба починається у віці від 20 до 50 років. Жінки хворіють удвічі частіше, ніж чоловіки.

Чернігівщина – серед лідерів із захворюваності на розсіяний склероз. За словами Надії Даниленко, завідувача неврологічного відділення поліклініки №3, статистика захворюваності така: на 100 тисяч населення по області хворіють 74,8 осіб, по місту – 80,8 осіб, тоді як по Україні цей показник 59,2. Як бачимо, Чернігівщина серед лідерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тайм-менеджмент і шоколад врятують чернігівців від синдрому хронічної втоми

«Хворіють переважно люди молодого віку. Жінки 20 – 35 років, у чоловіків трішки пізніше. Симптоматику виявити досить складно, вона різнобарвна – від запаморочення до порушень зору. Остаточний діагноз ставиться на основі змін в часі і просторі. Це і клініка, і обстеження МРТ зі спеціальним контрастом. Тобто медики дивляться, чи збільшуються осередки хвороби. Один осередок – це ще не показних захворювання», – розповідає Надія Даниленко.

За словами медика, лікування призначається здебільшого в період загострень, для цього застосовується гормонотерапія, інтерферони, із новітнього – це моноклональні антитіла. Загалом лікування залежить від перебігу розсіяного склерозу – він може бути прогресуючим із постійними загостреннями або ж постійним чергуванням ремісій і загострення.

Помирають частіше люди від ускладнень, це урогенітальні інфекції, сепсиси. Одна з причин – це те, що з перебігом хвороби багато хворих стають «лежачими».

Сьогодні в Чернігові діє обласний центр демінієлізуючих захворювань, саме туди скеровують людей із підозрою на хворобу. Наразі в державі діють кілька програм щодо допомоги таким хворим.

Ще статті по темі

Back to top button