Суспільство

На «Золотому березі» виміряли швидкість течії Десни

Середня швидкість течії води ріки Десна на пляжі «Золотий берег»  – 0,27 м/с.  Такий результат показали вимірювання, зроблені 16 червня фахівцями Чернігівського обласного центру з гідрометеорології на прохання міста.

Нормативні вимоги щодо безпеки дозволяють влаштовувати пляж на річках із течією не швидше як 0,5 м/с. Тобто швидкість Десни на чернігівському пляжі – в межах норми, коментує цей результат начальник Відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Григорій Годун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На міському пляжі відкриють платну локацію з аніматорами

Про те, як робили це вимірювання, журналістам розповіла начальник відділу гідрології Чернігівського центру гідрометеорології Тетяна Полевик.

— Ми вибрали вертикалі  у трьох створах – на початку, в середині та в кінці пляжу. Швидкість на цих вертикалях вимірювали в двох точках. Ми порахуємо швидкість у кожній точці, потім – середню швидкість на вертикалі, а потім – середню швидкість по пляжу. Наш прилад – гідрометричний млинок – не надсучасний, але надійний. Він показує швидкість течії в обертах за хвилину. А потім за допомогою спеціальних торіровочних таблиць ми їх перерахуємо в метри за секунду, — пояснила вона.

Згідно з наданим міській раді документом, мінімальна швидкість течії води  у точках при вимірах – 0,09 м/с, максимальна – 0,47 м/с.

Також фахівець розповіла, що рівень води в Десні зараз піднімається, за останній місяць завдяки дощам у верхів’ях ріки він виріс на приблизно 50-70 см по всій її довжині.

За даними офіційного сайту українського Гідрометцентру, сьогодні на 8-му годину ранку рівень води в Десні по Чернігову дорівнював 213 см над «0» поста, за останню добу він підвищився на 2 см. Температура води — 25˚С.

Загрузчик Загрузка...
Логотип EAD Слишком долго?
Перезагрузка Перезагрузить документ
| Открыть Открыть в новой вкладке

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button