Суспільство

Набридлива купа фотографій із соцмереж і віртуальна ідилія: сучасні реалії

У нас час кожен сам собі фотограф. Адже фотокамера є в кожному смартфоні, який упродовж дня не випускаємо з рук. Робити селфі можна будь-де і будь-коли. Більше того, фотографування себе всюди і завжди – це такий собі модний тренд. Потім ці світлини миттю опиняються в соцмережах. Тільки навіщо?

Публічних людей, моделей і, так би мовити, усіляких «зірок» ще можна зрозуміти. Бо для популярності добре, коли їхні імена на слуху. Причому не так важливо, добре їх згадують чи погано, аби згадували.

Геть інша ситуація, коли звичайна людина щодня викладає в мережі купу своїх світлин. Припустимо, отримає фотографія кілька сотень лайків. І що? Скоріше за все, що нічого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як завчасно психологічно підготуватися до Нового року

На думку психологів, ті, хто надто активно транслює особисте життя в соцмережі, ймовірно, не повністю впевнені в собі та своєму партнері і таким чином намагаються переконати себе та інших у тому, що в їхніх стосунках і житті панує ідилія.

Не хочу, аби в читачів склалося враження, що фотографуватися неважливо. Це дуже важливо. Тим паче, в наш час для цього є всі можливості. Просто в будь-якій справі потрібна помірність. Помірно треба світлини й оприлюднювати, якщо, звісно, відчуваєте в цьому потребу і якщо не хочете отримати відразливе ставлення. Наприклад, бабусі, дідусі, батьки, тьоті, дяді можуть розглядати світлини свого потішного малюка годинами. Бо для них він – найкращий у світі. І так насправді є. Натомість більшості чужих людей із соцмереж ці фотографії у найкращому випадку просто нецікаві. У найгіршому – вони можуть потрапити на очі якомусь збоченцю чи педофілу. Чи хотілося б цього батькам дитини? Гадаю, що ні.

Треба розуміти, що не дрімають і шахраї, які теж постійно «прочісують» соцемережі, шукаючи місця, де можна поживитися.

Упевненій у собі людині зовсім не обов’язково ділитися з усією Мережею своїми планами на вечір або досягненнями на роботі, вважають психологи. А ті, хто має проблеми з самооцінкою, навпаки, часто впадають у залежність від постингу: їм необхідна постійна увага та схвалення з боку громадськості.

Тому якщо ви звернули увагу, що подруга надто часто викладає фотографії в соціальні мережі, то, можливо, це означає, що вона зараз переживає не найкращий період у своєму житті і їй потрібна підтримка.

Безумовно, якщо дівчина кілька разів поділилася мотиваційними цитатами або один раз виклала фото букета від нового коханого, це аж ніяк не є ознакою низької самооцінки.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button