Суспільство

В новому навчальному році старшокласники вивчатимуть оновлений предмет «Захист України»

Уже цього навчального року учні 10-11 класів будуть вчитися за новою модельною навчальною програмою «Захист України».

Як пояснила під час брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Анна Коваленко, представниця проєктного офісу з оновлення предмета «Захист України», нова модельна програма спрямована на формування в молоді громадянської свідомості в контексті оборони України. На противагу попередній, яка радше сприймалася як «репетиція» строкової служби в армії.

«Коли ми говоримо про оновлену навчальну програму, ми говоримо про нову філософію, новий зміст. Ми хочемо показати учням і ученицям (вони вивчатимуть предмет спільно, без гендерного розрізнення), що їхні таланти і інтереси можуть бути корисними як у цивільному контексті, так і у військовому. Свої таланти можна відшукати в Силах оборони, де є перспективи і широкий спектр спеціальностей», – наголосила спікерка.

Нова програма «Захист України» написана у співпраці з багатьма організаціями: ГО «Військова школа «Боривітер», БФ «Солом’янські котики», Всеукраїнська рада реанімації тощо. Вона містить великий блок профорієнтації, який є наскрізною темою усієї програми. Оновлено багато ключових аспектів, що стосуються сучасної війни.

Втім, важливо пам’ятати, що цей предмет – це не базова військова підготовка, а лише початкова.

Викладати оновлений предмет «Захист України» будуть в спеціально створених для цього осередках.

«Це простір на базі закладів освіти, який буде обладнаний за рахунок коштів державної субвенції. У грудні минулого року Уряд виділив на це 1,5 мільярдів гривень», – акцентувала Анна Коваленко.

Саме в таких осередках раз на місяць впродовж цілого дня учні разом зі вчителями відпрацьовуватимуть теоретичні знання і практичні навички, отримані при вивченні предмета «Захист України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Територіальній громаді міста Носівка буде повернуто будівлю Свято-Троїцького храму

На переконання спікерки, такий підхід має декілька переваг: вчитель може мати повне навантаження і фокусуватися тільки на своєму предметі, а обладнати один простір на декілька шкіл – простіше і якісніше. Наразі громади працюють над передачею годин навчального предмету від шкіл до осередків і визначають опорні заклади для викладання «Захисту України».

Деякі ТГ вже впоралися з цим питанням.

За словами Наталії Дягло, начальниці відділу дошкільної, позашкільної освіти, оздоровлення та виховної роботи Управління освіти і науки ОДА, в області наразі визначено 34 таких осередки. 

Спікерка наголосила, що проведено ретельну роботу стосовно вибору закладів освіти, на базі яких будуть створені простори для викладання предмету. Міністерство освіти і науки України визначило вимоги щодо матеріально-технічного забезпечення та функціонування осередків. Зокрема  бажано, щоб це були заклади, які будуть входити до мережі майбутніх академічних ліцеїв. Організований підвіз школярів та кількість учнів 10-11 класів не менше 80 – також серед вимог. 

«Наразі ми ще доопрацьовуємо заявки від громад», – додала Наталія Дягло.

Заняття в осередках будуть проводити вчителі, які пройшли підвищення кваліфікації в закладах післядипломної освіти. На це Уряд виділив минулого року 100 мільйонів гривень.

Як розповів Олександр Попков, методист ЧОІППО ім К. Д. Ушинського з навчального предмету «Захист України» та обласний координатор підвищення кваліфікації вчителів, які викладатимуть його в осередках, педпрацівників готували тренери, які дещо раніше, в червні та липні, пройшли відповідне навчання.

Підготовка вчителів відбувалася за напрямками: основи національної безпеки та оборони України, інформаційна війна, військове управління. В подальшому заплановано проведення вже практичних занять домедичної допомоги на полі бою, тактичної та стрілецької підготовки», –  каже спікер.

Серед цікавого – до практичних занять «Захисту України» планують долучати представників ДСНС, Міністерства оборони України, військових ліцеїв тощо.

За новою програмою в 10 класі учні вивчатимуть 6 модулів:

Модуль 1. Основи національної безпеки та оборони України

Модуль 2. Основи управління та планування

Модуль 3. Озброєння та військова техніка. Стрілецька підготовка

Модуль 4. Основи дій, комунікації та взаємодії в бою

Модуль 5. Орієнтування на місцевості та інженерна фортифікація

Модуль 6. Домедична допомога в умовах бою

Учні 11 класу теж матимуть 6 модулів, але з дещо інших тем:

Модуль 1. Військові технології та їхній розвиток

Модуль 2. Стрілецька підготовка, основи дій та взаємодії в бою

Модуль 3. Інформаційна війна

Модуль 4. Домедична допомога в умовах бою

Модуль 5. Цивільне населення в кризових умовах

Модуль 6. Планую майбутнє: особиста роль в обороні України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button