Суспільство

Надія Савченко виходить з-під варти

14 лютого в Чернігівському районному суді розглядали справу Надії Савченко та Володимира Рубана. Обом ув’язненим закидають тероризм і змову з ФСБ.

Підготовче засідання кілька разів переривалося. Спершу через те, що одна з суддів – Світлана Меженнікова – попросила про самовідвід через те, що не мала доступу до державної таємниці, потім адвокати обвинувачуваної сторони попросили додатково вивчити матеріали справи, надані Верховним судом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надію Савченко судитимуть у Чернігові

І хоча суддю замінили, проте адвокати Савченко та Рубана наполягли на відводі суддівської колегії. За їхніми словами, всі судді повинні мати доступ до державної таємниці, а склад колегії визначається автоматичним відбором. У районному суді таких осіб усього три, тому про чесний відбір не може навіть йтися.

З огляду на ці факти, подальший перебіг справи залежатиме від Чернігівського апеляційного суду. Він має визначити, в якій установі області є достатня кількість суддів із доступом до державної таємниці. Саме там і проходитиме наступне засідання.

Та поки що підготовче слухання в Чернігівському районному суді вважається таким, що не відбулося, оскільки до розгляду справи так і не дійшли. Тому є вірогідність того, що вже 15 лютого Надія Савченко вийде з-під варти, адже строк її тримання закінчується вже о 16-й годині.

Ще статті по темі

Back to top button