Суспільство

Найпівнічніша криївка бандерівців існувала у Сновському районі

Майже невідомий факт. Певно найпівнічніша криївка УПА (бандерівців) існувала у с. Стара Рудня Сновського району Чернігівської області, неподалік кордону з Росією.

Цю інформацію оприлюднив на своїй сторінці у Facebook Олександр Ясенчук.

Зв’язкова члена Проводу ОУН Петра Федуна («Полтави») Галина Голояд («Марта») виконуючи розпорядження Романа Шухевича про розгортання ОУН на східній Україні у червні 1949 року разом із подругою, мешканкою села Арламівська Воля (Судово-Вишнянський район, Дрогобицька область) Марією Бодьо (до заміжжя Ремболович), поїхала до села Стара Рудня (тодішнього Городнянського, а тепер Сновського району Чернігівської області), де протягом двох тижнів мала спостерігати за життям місцевих колгоспників. Варто відзначити, що Галині «Луговий» надав документи на ім’я Софії Іванівни Квік, якими вона користувалася під час поїздки на Чернігівщину.

Щодо Марії Бодьо — остання народилася у 1925 році і походила саме із цього села на Чернігівщині. Під час німецької окупації вона виїхала у Західну Україну, де і одружилася з Миколою Бодьом. Свою діяльність на Чернігівщині обидві жінки розпочали із розповсюдження агітаційних листівок ОУН у містечку Городня. Провівши цю акцію, вони направились до села Стара Рудня. Там оселилися у місцевої мешканки Ніни Ремболович, сестри Марії Бодьо. Безпосередньо у селі, вивчивши настрої людей, виявивши критичні погляди низки селян по відношенню до радянської влади, Галині вдається створити підпільний осередок.

Аналіз життєвої позиції та особистого досвіду кожного із можливих кандидатів на залучення до підпілля дозволив уникнути спроб агітації окремих прорадянськи налаштованих селян, що звичайно призвело б до арешту підпільниць. Цікавим фактом є те, що підпільники намагалися закріпитися на території, створити своєрідний опорний пункт, який можна було б використовувати для зберігання зброї та літератури, укриття учасників ОУН. Неподалік села навіть було підготовлено спеціальну підземну криївку, у якій мала зберігатися підпільна література. Влітку 1950 року ця криївка була виявлена і засипана піском співробітниками УМДБ Чернігівської області, а вилучені в ній речі конфісковані. Всі симпатики підпілля, про яких чекістам вдалося дізнатися, були заарештовані та згодом засуджені.

На світлині Петро Федун і Галина Голояд.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.


Ще статті по темі

Back to top button