Суспільство

Народний будинок: у Седневі збереглася цікава будівля

Чернігівщина – унікальний історичний край, де пам’ятки історії мало не на кожному кроці. Зокрема, доволі цікавим є містечко Седнів. Серед інших історичних пам’яток тут можна побачити будівлю колишнього так званого народного будинку.

Тож що це за будівля і навіщо її будували, з’ясовували з відомим чернігівським істориком і краєзнавцем Андрієм Курдановим.

Відомо, що збудували дім ще на  початку ХХ сторіччя.

«Він розташовується на виїзді з Седнева за пожежною частиною. Але нині ця будівля не використовується і закрита старим банером. Десь у 80-х чи 90-х роках будинок був обкладений цеглою, а згодом у 2002 році закритий, начебто як аварійний. І отак він, бідний, і стоїть», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Андрій Курданов.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пости з підтекстом: Сергій Лаєвський занепокоєний відсутністю уваги до музейних працівників із боку ОВА

Будинок особливими архітектурними рішеннями не вирізняється, був зведений за зразком, притаманним для епохи, коли його будували.

«Наприкінці ХІХ сторіччя в «Губернських відомостях» писали, що в Седневі ініціативна група на чолі з дружиною Федора Лизогуба ставила вистави. І ці люди порушили питання доречності народного будинку. І на виставах збирали гроші на його будівництво.

А нещодавно з архіву одержав документи, що у 20-х роках цей будинок мав назву і трудового будинку, і сільського радянського. У 20-х роках там діяли хорова секція і театральна. Адже Седнів був великим населеним пунктом із традиціями «Просвіти», які йдуть від Олександри Федорівни Лизогуб і її помічників. Адже вони не тільки театральні вистави ставили, а й пропагували українську мову», – розповів Андрій Курданов.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – з приватного архіву археолога й спелеолога Володимира Руденка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button