Суспільство

Полуницю виростили і продали, а кошти – на військові потреби: ініціатива матері і доньки з села на Чернігівщині

Літо – це фруктовий і ягідний сезон. До того ж, на Чернігівщині є села, які виживають завдяки вирощуванню ягід. Зокрема, за селом Кучинівка здавна закріпилася слава полуничного раю. Щоправда, полуницю тут уже вирощують не у великих масштабах, як колись, але ягоди тут знатні.

У Кучинівці продавали полуниці здавна, і нині теж можна купити запашних ягід, проїжджаючи селом, адже пропонують її обабіч дороги.

Жительки села Кучинівка Юлія Герасименко та її донька Настя Карась також вирощують ягоди, щоправда, лише для себе, аби було з’їсти, варення зварити чи компот у банки на зиму закатати.

«Ми полуницю вибирали для себе, причому це були перші ягоди, а тому найбільші і найсмачніші. Та під час вибирання в доньки виникла ідея продати ягоди, а гроші спрямувати на потреби військових. Я цю ініціативу підтримала. Тим паче, у нас у Кучинівці люди полуницю продають, бо село полуничне.

У селі поблизу зупинки в нас ніби пункт продажу полуниці. Щоправда, ягоди ми винесли ввечері. Донька сказала навіть: «Мабуть, нічого не вийде, бо вже пізно, ніхто не їздить, людей немає». Але хвилин через 20, як ми прийшли, зупинився автомобіль. Люди купили одразу всю нашу полуницю. Тим паче, побачили, що все це заради допомоги ЗСУ», – розповідає Юлія Герасименко.

За ягоди вдалося вторгувати 700 гривень, які спрямували на нагальний збір задля придбання потрібних для військових речей, який проводив місцевий житель Павло Солодовник.

Юлія Герасименко каже, що вже й самі ягодами поласували, бо наспіли нові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Під час ворожого вторгнення ховала твори Шевченка й Лесі Українки»: реалії бібліотеки в селі Тур’я (Фото)

А загалом родина допомагає військовим постійно.

«Мій чоловік – військовий, нині перебуває на сході нашої країни, на передовій. Тому ми нашим захисникам допомагаємо. Завжди долучаємося до різних зборів. І нині, якщо є змога продати полуницю й допомогти хлопцям, то чом би й ні?» – каже жінка.

І мама пишається, що в неї така винахідлива та розумна донька.

«Насті 14 років, вона випускниця 9 класу, отримала свідоцтво з відзнакою. Тепер планує вступати до обласного наукового ліцею в Чернігові. Цього тижня вже іспити там розпочинаються. Донька в нас – молодець, тато і я нею дуже пишаємося. Хочемо для дитини кращого майбутнього», – сказала Юлія Герасименко.

До речі, якщо полуниця на ділянці пані Юлії ще вродить, то вона припускає можливість ще продати її задля допомоги ЗСУ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Юлія Герасименко

Ще статті по темі

Back to top button