Суспільство

Нацраді дозволили штрафувати порушників за сепаратизм

Верховна Рада дозволила Нацраді з питань телебачення і радіомовлення штрафувати порушників законодавства.

За відповідний закон №4815  у другому читанні проголосували 236 нардепутатів.

Законодавчі зміни передбачають розширення повноважень Національної ради в частині накладення штрафів на телерадіоорганізації за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

Так, передбачено штрафи для мовників і провайдерів у розмірі 25%, 10% і 5% суми ліцензійного збору, які застосовуватимуться залежно від тяжкості порушень.

Найбільший штраф може накладатися за найтяжчі порушення незалежно від того, чи раніше до порушника застосовувалася санкція «оголошення попередження», а інші розміри штрафів — лише після попередження. Серед порушень, за які накладатиметься штраф, — заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Також у законі уточнено, що ліцензіат вважається таким, що не притягався до відповідальності у вигляді штрафу, якщо упродовж року з часу накладення штрафу він не вчиняв такі самі порушення.

Водночас новоухвалений законодавчий акт містить норми і уточнення стосовно застосування штрафів за трансляцію програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному чи моральному розвитку дітей і підлітків, за трансляцію аудіовізуальних творів за участі тих, хто увійшов до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, повідомлення ліцензіатів про накладені на них штрафи, звернення регулятора до суду щодо анулювання ліцензії тощо.

Ще статті по темі

Back to top button