Суспільство

Чернігівських «комунальних» боржників не пускатимуть за кордон

У Чернігівському прикордонному загоні, куди ЧЕline звернувся по роз’яснення, підтвердити чи спростувати цю інформацію не змогли.

Мовляв, базу даних осіб, яким, згідно із судовим рішенням, заборонено виїжджати за кордон, формують у Державній прикордонній службі Україні.

До того ж, там не вказано, з якої причини людина обмежена в правах, можливо, і через комунальні борги також.

Як відомо, в судах часто ухвалюють рішення про заборону виїзду за кордон людям, у яких є борги перед державою, банками або колишнім подружжям. Але зараз до них дедалі частіше додаються справи, пов’язані з заборгованостями за комунальними послугами.

Наприклад, суспільного розголосу набув випадок в Одеській області. Людині, яка заборгувала 932 гривні водоканалу, заборонили перетинати кордон, допоки не погасить борг. І такі ситуації вже непоодинокі.

Значно більші суми фігурують у справах про непогашені банківські кредити. Зазвичай банки подають у суд, коли з людини треба стягнути щонайменше 100 тис. грн, зокрема й пеню. Також суди закривають виїзд водіям, які вчасно не сплатили штраф за порушення правил дорожнього руху.

Українців, яких треба зупинити на кордоні, прикордонники вносять до єдиного списку. Щоб перевірити себе в ньому, юристи радять подати письмовий запит до цієї служби щонайменше за місяць до виїзду.

Утім, оскаржити рішення суду цілком реально. Верховний суд зробив роз’яснення, кому можуть обмежити виїзд за кордон. У ньому зазначено: доводити справу до заборони можна тільки в тому випадку, якщо боржник умисно затягує виплату боргу – має дохід, щоб заплатити борг, але не робить цього. Або ж якщо є ризик, що людина поїде за кордон назавжди і не розрахується.

Ще статті по темі

Back to top button