Суспільство

Легше запобігти, ніж лікувати: чернігівські лікарі про глаукому

Офтальмологи КНП «Чернігівська обласна лікарня» продовжують онлайн-консультації щодо раннього виявлення глаукоми – підступного захворювання очного нерва, що здатне призвести до повної сліпоти.

Як зазначає завідувачка відділення мікрохірургії ока обласної лікарні Ірина Биховець, останнім часом до медиків звертаються пацієнти з доволі занедбаною стадією прогресування глаукоми, а також з іншими патологіями очей. Водночас часто-густо як лікарям, так і самим пацієнтам доводиться витрачати багато часу для лікування та можливого відновлення зору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороба XXI століття: психіатри б’ють на сполох (Відео)

«Глаукомі, як і будь-якому іншому захворюванню, легше запобігти, ніж його лікувати. І дуже важливо, коли її вдається діагностувати на початкових стадіях, – зауважує Ірина Биховець. – Відтак на початку поширення коронавірусної інфекції страх захворіти на ковід перемагав небезпеку залишитися сліпим. Але зараз більшість наших пацієнтів уже впевнена: коронавірус відступить, але повернути зір буде неможливо! Глаукома – таке захворювання, що порівняно легко діагностується шляхом обстеження очного дна. До речі, відділення мікрохірургії ока обласної лікарні має все необхідне сучасне обладнання для виявлення не тільки глаукоми, а і супутніх захворювань, які призводять до цієї патології, наприклад, цукрового діабету, розсіяного склерозу, онкозахворювань тощо.

Утім, завдяки масовому обстеженню жителів Чернігівщини, а відтак – своєчасному виявленню хвороби, лише за минулий рік кількість випадків глаукоми зменшилася майже вдвічі. Тому ми й започаткували проведення онлайн-консультацій із профілактики розвитку цього захворювання та вкрай небажаних його наслідків».

Консультація жителів Чернігівщини з приводу глаукоми відбувається в робочі дні з 9.00 до 15.00 за телефоном 0988702052. Вас вислухає лікар та в разі потреби запросить на обстеження.

Пресслужба Управління охорони здоров’я

Чернігівської облдержадміністрації 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button