Суспільство

Російські зенітно-ракетні комплекси на білоруському кордоні: чи є загроза для Чернігівщини?

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про наміри розмістити на білорусько-українському кордоні російські зенітно-ракетні комплекси C-400.

«Слава Богу, зараз у нас повністю комплексами С-300 перекритий периметр на західному напрямку. Але, як ви знаєте, в нас додався і південний напрямок. Ми з білоруськими генералами і росіянами обговорювали цю тему. Нас починають із півдня підігрівати. А що ще буде… Ми повинні готуватися – 1200 км кордону з Україною, тому нам доведеться закривати і цей периметр. І ми якраз говорили про те, що С-400 нам дуже згодяться», – заявив Лукашенко.

У свою чергу українські військові не вважають, що це є приводом для хвилювання, адже в нас по периметру також встановлені зенітно-ракетні комплекси для захисту повітряного простору.

«Цей комплекс призначений для боротьби з повітряними цілями: літаками, вертольотами, крилатими ракетами противника. Тобто таким чином білоруси захищають свій повітряний простір на кордоні. Але ж ми на Росію чи Білорусь нападати не збираємося, ми збираємося захищатися.

Зазначу, що такі комплекси просто на кордоні ніхто не ставить, здебільшого їх ставлять у глибині. У нас, звісно, також встановлені такі комплекси, але С-300. Ще минулого тижня вони переїхали ближче до північного кордону. Зараз проходять об’єднані навчання і триває підсилення захисту повітряного простору на півночі країни, тобто на кордоні з Білоруссю зокрема.

Хочу зазначити, що комплекс проти комплексу не працює. Ми фактично захищаємося від їхніх літаків.

Однак будь-який захист, посилення та озброєння – під контролем вищого військового керівництва, керівництва Повітряних сил. Тому якщо щось з’являється, ми будемо відповідно реагувати. Будь-яке озброєння враховуватимемо, адже в нас працює розвідка, є й інші джерела інформації», – розказав у коментарі ЧЕline начальник служби зв’язків із громадськістю командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці відреагували на останні заяви білоруського президента щодо України (Відео)

Начальник територіального відділу Міністерства у справах ветеранів України у Чернігівській області Володимир Мироненко вважає, що кожну новину про появу військової техніки на білоруському кордоні треба сприймати всерйоз і посилювати оборону нашого кордону.

«Безумовно, нашого північного сусіда вже давно не можна вважати дружнім і безпечним для нашої країни. Це я, звісно, не говорю про загальну частину населення, адже багато білорусів підтримують Україну у прагненні та в боротьбі за незалежність, їм також цього хотілося б, та й ще з огляду на те, що велика частина білоруських чоловіків допомагає нам і воює зараз на сході нашої країни.

Небезпечним і вже переважно відкрито ворожим до нас можна вважати керівництво Білорусі. Особливо ситуація загострилася, коли Лукашенко вкотре проголосив себе президентом після виборів, які майже повністю не визнав увесь цивілізований та європейський світ, зокрема й Україна. Безперечно, він шукає підтримки РФ для повної узурпації своєї влади і взагалі для власного виживання (на мою думку, про народ він думає в останню чергу), про що вже чітко було домовлено та проговорено на останніх зустрічах щодо інтеграції Росії і Білорусі.

Зенітні установки на кордоні? Нічого незвичного і дивного, упевнений, що вони або, можливо, інше озброєння вже давно там є.

На мою думку, малоймовірне пряме військове вторгнення і ворожі наступальні дії зі сторони Білорусі, проте будь-яку подібну новину ми повинні сприймати серйозно і жорстко, посилювати кордони та зміцнювати нашу армію. Нам ще визволяти схід і Крим», – наголосив він у коментарі ЧЕline.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button